Zdravlje Simptomi i pomoć 09. lipnja 2017.

Zašto dolazi do zadržavanja vode u trbuhu te rukama i nogama i kako si pomoći?

Nadutost1
Foto: Thinkstock Dnevni okidači stresa poput toksina, nepravilne prehrane, nedovoljnog spavanja i negativnog stava prema poslu ili osobama nam stoje na putu u postizanju ravnoteže i bacaju nas u toksični vrtlog
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod žena uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u neuravnoteženosti hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze, no pretjerani unos soli, odnosno natrija iz soli i nedovoljan unos kalija jedan su od glavnih krivaca za osjećaj nadutosti i zadržavanje vode u području trbuha i ekstremiteta.

Naime, pretjeran unos natrija ima za posljedicu koncentriranje izvanstaničnih tekućina što podražava specijalne receptore u hipotalamusu, rezultat podražaja je javljanje osjeta žeđi (što uvjetuje povećan unos vode) i izlučivanje tzv. antidiuretskog hormona (ADH). Samo ime hormona govori nam o njegovog ulozi –ADH uzrokuje povećano bubrežno zadržavanje vode, pa se, stoga, vrlo malo vode gubi mokraćom.

Isprobaj ovaj moćan diuretik i riješi se viška vode

Oba učinka povećavaju volumen izvanstanične tekućine i time smanjuju njezinu koncentraciju, sve dok ona ne postane opet normalna. Posljedica navedenog mehanizma poznata je kao 'zadržavanje vode'. Obrnuto, ako izvanstanična tekućina postane previše razrijeđena, stvara se manje ADH pa se voda gubi u većoj količini i koncentracija tjelesnih tekućina se opet normalizira.

Cips | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Glavni krivci

Sol je mineral sastavljen od dva elementa: natrija i klora. Iako je klor zastupljeniji, natrij je taj koji zahtijeva pažnju jer je čvrsto povezan s kolanjem vode u tijelu, što se u praksi očituje željom za uzimanjem povećane količine vode nakon slanih jela. Drugim riječima, namirnice koje obiluju sa soli mogu dovesti do učinka zadržavanja vode. Najveći prijestupnici su pritom:

  • Suhomesnati proizvodi, osobito pršut
  • Soljena riba
  • Konzervirane namirnice
  • Čips
  • Slani kikiriki i ostale grickalice
  • Slani sirevi (npr. feta, grabancijaš…)
  • Procesirana hrana

Trikovi uz koje ćeš se riješiti nadutosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.