Zdravlje 09. travnja 2010.

Za što su ''dobre bakterije'' dobre?

Altaflora-1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li zbog čega su probiotici važni i kako ove "dobre bakterije" koje su sastavni dio zdrave crijevne mikroflore djeluju na naš imunitet? Otkrivamo ti sedam činjenica o probioticima, koji ti mogu pomoći u sprječavanju, odnosno uklanjanju tegoba uzrokovanih stresom, neuravnoteženom prehranom i korištenjem nekih lijekova, posebno antibiotika

1. ''Dobre bakterije'' su nužne za svakodnevno održavanje ravnoteže između ''dobre'' i ''loše'' crijevne mikroflore

One zaustavljaju umnožavanje tzv. ''loših'',  patogenih bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje. Kad se naruši ravnoteža mikroflore u crijevima pa nadvladaju ''loše'', patogene bakterije može vas mučiti proljev ili samo napuhnutost i bol u trbuhu, ali može stradati i vaš imunološki sustav.

Osim ovih blažih oboljenja posljedica poremećene ravnoteže mogu biti i teške upalne komplikacije zbog prijelaza bakterija kroz stijenku crijeva. Prevladavanje ''loših'' bakterija može biti uzrok nastanku autoimunih bolesti, alergija pa čak i raka. Razmožavanju i širenju patogenih bakterija pogoduju stres, neuravnotežena prehrana, povišena tjelesna temperatura i neki lijekovi posebice antibiotici. S druge strane svakodnevno uzimanje probiotika dokazano pomaže ne samo u sprječavanju nego i u liječenju navedenih poremećaja.

2. ''Dobre bakterije'' su dobre za očuvanje i jačanje našeg imunološkog sustava

Važan dio obrambenog sustava čini probavni sustav, a posebno crijevo. Mnogi navode da su crijeva čovjekov najveći organ imunološkog sustava koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sustav, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.

3. ''Dobre bakterije'' podupiru probavu

Bez milijardi probiotičkih bakterija nema dobre probave odnosno ostaju neprobavljeni ostaci hrane, truležni i fermentirani otrovi. A dobra probava je uvjet da se osjećamo dobro. Primjerice, neki od sojeva probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus) sudjeluju u cijepanju laktoze, mliječnog šećera i tako sprječavaju procese truljenja. Drugi (Streptococcus thermophilus) sudjeluju u proizvodnji enzima laktaze koji omogućava razgradnju velikih molekula mliječnog šećera i tako smanjuju intoleranciju na mlijeko.

4. ''Dobre bakterije'' pomažu da iz svakog obroka dobijemo potrebne hranjive tvari i energiju

Ovo je povezano s dobrom probavom jer samo su uz dobru probavu mogući procesi resorpcije u crijevima.

5. ''Dobre bakterije'' sudjeluju u sintezi vitamina K

Vitamin K neophodan je u procesima zgrušnjavanja krvi, zatim u sintezi nekih vitamina B skupine, u sintezi enzima i aminokiselina.

6. ''Dobre bakterije'' se koriste i za obnavljanje sluznice crijeva

Sluznica crijeva koja je bila izložena stresu pa čak i nekim terapijskim postupcima (zračenju, antibioticima...), može se zaštiti uz pomoć ''dobrih bakterija'' koje proizvode sluz koja oblaže sluznicu crijeva.

7. Redovito uzimanje probiotika kontrolira i naseljavanje bakterije Helicobacter pylori na sluznicu želuca

Helicobacter pylori bakterija jedna je od najčešćih uzročnika vrijeda (čira) dvanestnika i želuca, a povezana je i s nastankom raka želuca.

AltaFlora probiotik

S probioticima se dovodi u vezu sprječavanje upalnih bolesti crijeva, ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, ali i karcinogeneza. Sve više radova dovodi u vezu kontinuirano uzimanje probiotika i sniženje pojave raka debelog crijeva.

Za svaki probiotik je važan broj ''dobrih bakterija''. Taj broj mora biti izražen u milijardama (109).

AltaFlora sadrži 12x109 ''dobrih bakterija'' u svakoj kapsuli i 6,5x109 u svakoj vrećici.

Važna je i vrsta probiotičkih sojeva. Naime, bitno je da probiotik sadrži i laktobacile koji naseljavaju tanko crijevo i enterobacile koji naseljavaju debelo crijevo.

AltaFlora probiotik sadrži po dvije vrste od svakog soja i to probranih visokovrijednih bakterija.

Prebiotik - hrana ''dobrim bakterijama''

Također je važno da uz probiotik imamo i prebiotik (inulin, fruktooligosaharidi, biljna vlakna) koji je hrana ''dobrim bakterijama''. Prebiotik poboljšava preživljavanje, naseljavanje i rast probiotičkih bakterija.

AltaFlora vrećice sadrže prebiotik inulin.

I na kraju, dokazano je da se proljevima ne gube samo ''dobre bakterije'' već i elektroliti. Idealna kombinacija je probiotik + elektroliti, a to je AltaFlora.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.