Zdravlje Simptomi i pomoć 1819 prikaza 04. srpnja 2016.

Ako želiš položiti ispit, pij vodu!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako želiš postići bolji uspjeh na ispitu, moraš piti vodu. Rezultati novog istraživanja pokazuju da studenti postižu bolji uspjeh na ispitu ako za vrijeme njegovog polaganja piju, vjerovala ili ne, običnu vodu.

Nedostatak vode može uzrokovati nesvjesticu

Istraživanje predstavljeno na Psychological Society Annual Conference nije ispitivalo razlog zašto pijenje vode poboljšava ocjenu na ispitu, ali znanstvenici pretpostavljaju da je u pozadini nekoliko fizioloških i psiholoških razloga.

Jedan od njih je direktni fiziološki utjecaj hidratacije na sposobnost razmišljanja i smanjenje anksioznosti za koju se zna da smanjuje uspjeh na ispitu. Ovo uopće ne treba čuditi ako znamo da više od 90 posto količine krvi koja prenosi hranjive tvari i kisik čini upravo voda.

Nedostatak vode može u skladu s tim ugroziti zdravlje zbog pada krvnog tlaka, kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedovoljne prokrvljenosti mozga, i uzrokovati nastanak tromboembolijskih komplikacija, slabiju prokrvljenost svih organa kao i niz drugih posljedica.

Imaj na umu da dnevni unos tekućine treba biti veći od izlučene količine. Ako nisi sigurna je li dnevni unos vode dovoljan, provjeri boju urina. On treba biti svijetao, gotovo bezbojan.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.