Zdravlje 15. prosinca 2023.

WHO kaže da e-cigarete i vapeove porezno i zdravstveno treba tretirati kao klasične

Foto: Pexels Hrvatski dan nepušenja obilježava se prvi dan korizme, ove godine je to 22. veljače
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je pozvala vlade da porezno i zdravstveno tretiraju električne cigarete i parilice (vape) slično kao i duhanske proizvode te zabrane sve vrste okusa, što bi bio udarac duhanskoj industriji u njezinim nastojanjima za razvoj alternative klasičnim cigaretama.

Zagovaratelji električne cigarete ili parilice (vape) vide ih kao ključni alat za smanjenje smrtnosti i bolesti uzrokovanih pušenjem. No, WHO smatra da su potrebne “hitne mjere” za njihovu kontrolu.

Istraživanja su pokazala kako nema dovoljno dokaza da parilice pomažu pušačima u prestanku pušenja te da su štetne za zdravlje i mogu izazvati ovisnost o nikotinu kod nepušača, posebno kod djece i mladih.

Djeca u dobi od 13 do 15 godina više koriste parilice od odraslih, a to je rezultat agresivnog marketinga i tako je u svim svjetskim regijama, kažu u WHO-u.

“Djecu se u ranoj dobi ‘regrutira i zarobljava’ da koriste električne cigarete i mogu se navući na nikotin”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhan Ghebreyesus, pozvavši zemlje na provedbu strogih mjera.

Cigarete_2 Možda te zanima... Tri su različita tipa pušača - što je u pozadini ovisnosti? Zdravlje

WHO je pozvao na promjene, uključujući zabranu svih aroma poput mentola i primjenu mjera kontrole duhanskih proizvoda na parilice. To uključuje visoke poreze i zabranu korištenja na javnim mjestima.

WHO nema ovlasti nad nacionalnim propisima i može samo davati smjernice, no njegove se preporuke često dobrovoljno prihvaćaju.

WHO i neke druge organizacije koje se protive duhanskim proizvodima, zalažu se za strože propise za novije nikotinske proizvode, ciljajući na alternativne opcije na kojima neki duhanski divovi poput Philip Morris Internationala i British American Tobaccoa, temelje svoje buduće strategije.

Možda te zanima... Liječnici smatraju da su alternativni duhanski proizvodi prihvatljiviji od klasičnih cigareta Zdravlje

Velike duhanske kompanije nadaju se stvoriti nove izvore prihoda od alternativnih proizvoda, jer sve stroža pravila i pad stope pušenja pritišću njihovo tradicionalno poslovanje na nekim tržištima.

WHO smatra da neke tvari iz parilica za koje se zna da uzrokuju rak, predstavljaju rizik za zdravlje srca i pluća, a mogu štetiti i razvoju mozga kod mladih ljudi.

tinejdžer Možda te zanima... Nikotinske vrećice: Zašto su sve popularnije među mladima i opasnosti za zdravlje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.