Zdravlje 04. ožujka 2011.

Vodič kroz lasersko skidanje dioptrije

Laser1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razmišljaš o laserskom skidanju dioptrije? Otkrivamo istine i zablude o laserskom skidanju dioptrije, te donosimo iskustvo pacijenta koji je uspješno prošao zahvat

Tko su kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a u kojim slučajevima se lasersko skidanje dioptrije ne preporuča, kako izgleda sam zahvat, te da li je moguće da se dioptrija vrati u razgovoru za Zdravu Kravu objasnili su oftamolozi dr. Zdeslav Vukas i dr.sc. Dean Šarić iz Optical Express centra.

Najmoderniji laseri za pilotski vid

 U Optical Express centru koriste najmodernije lasere zadnje generacije, VISX S4 CustomVue i IntraLase tehnologiju, a zanimljivo je da su to laseri kakve su NATO i NASA odobrili za korekciju vida pilota i astronauta. Velika prednost ove tehnologije je u tome što može zahvat prilagoditi svakom pojedinom oku pa tako daje i preciznije rezultate.  Zahvaljujući tome, osim kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma, ovim najsuvremenijim laserima mogu se korigirati i greške višeg reda, npr. razlivene slike, haloe,smetnje pri noćnoj vožnji, itd.

Pacijenti koji se žele zauvijek riješiti naočala i leća sve se češće odlučuju za lasersko skidanje dioptrije. Laserom se nježno i precizno odstranjuje tkivo rožnice i radi korekcija lošeg vida uzrokovanog greškom refrakcije izravno na oku.

Potpuno bezbolan zahvat s brzim oporavkom

Oftamolog dr.sc.Dean Šarić objasnio je kako je zahvat potpuno bezbolan, a već idući dan je moguće voziti auto i obavljati druge poslove.

'Zahvat je u potpunosti bezbolan. Čitav zahvat s pripremom traje maksimalno 20-ak minuta. Oporavak je zaista brz, već idući dan moguće je voziti auto i obavljati svakodnevne poslove. Ovdje se ponovno moram osvrnuti na tehnologiju jer zahvaljujući tehnologiji koju mi koristimo i oporavak postaje kraći'.

A što ako se dioptrija vrati?

Može li se dioptrija vratiti, pitanje je koje najčešće zanima mnoge koji razmišljaju o laserskom skidanju dioptrije. Odgovor daje oflamolog dr. Zdeslav Vukas.

'Dioptrija se može vratiti kroz dva do tri mjeseca nakon zahvata, ali samo u rijetkim slučajevima i to kod dalekovidnih osoba, i to 5 do 10 % dioptrije. Kod kratkovidnih osoba dioptrija se skoro nikad ne vraća. U slučaju povratka dioptije nakon nekoliko mjeseci se radi dokrekcija i to se ne naplaćuje', objasnio je dr. Zdeslav Vukas.

Iskustvo pacijenta

Student Vatroslav Zuppa Bakša (20) lasersko skidanje dioptrije u Optical Express centru osvojio je preko nagradnog kviza.

Bez straha se prepustio stručnim rukama oftamologa o kojima je čuo samo dobre preporuke. Provjerili smo kako se osjeća nakon zahvata.

Novi kristalni pogled na svijet

'Imao sam dioptriju minus 3 i to mi je stvaralo dosta problema, pogotovo kad sam primjerice zaboravio uzeti naočale za predavanje na fakultetu. Mogu reći da mi se život preokrenuo nakon zahvata, moj vid je kristalno jasan, a nisam imao baš nikakvih nuspojava, čak niti suhoću oka'.

'Zahvat je bio potpuno bezbolan i bio sam gotov za 10-ak minuta. Došao sam doma, odspavao i ujutro se probudio s kristalnim vidom', ispričao je Vatroslav.

Tko ne smije na laser?

Kako bi se pristupilo zahvatu pacijent mora biti punoljetan i imati stabilnu dioptriju. Oko mora biti zdravo. Pregledom i preciznom dijagnostikom u Optical Express centru potvrđuju da li je pacijent idealan kandidat za lasersko skidanje dioptrije.

Lasersko skidanje dioptrije ne preporuča se u slučaju:

  • kad postoji deformacija rožnice
  • kod trudnica
  • kod male djece i osoba ispod 18. godina, jer se smatra da je oko tada još u razvoju
  • kada dioptrija naraste više od 1 dioptrije u plusu illi minusu u periodu od godinu dana
  • kod sistematskih bolesnika, komplicirane šećerne bolesti, glaukoma, visokog očnog tlaka

Optical Express grupa je vodeća u Europi za lasersku korekciju vida i ima pristup najboljoj tehnologiji, te laserima zadnje generacije.

Više info: hr.opticaleexpress.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.