Zdravlje 17. lipnja 2011.

Vodič kroz 2. tromjesečje

2.Tromjesecje_Vodic
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ulaskom u drugo tromjesečje trudnoće trbuščić se već nazire, dojke su sve teže, odjeća ti postaje tijesna, a uspon uz stepenice naporniji je nego prije. Ovo je vrijeme koje ćeš pamtiti i po prvim osjetima bebe, od škakljanja u trbuhu do laganih udaraca

Kako vrijeme odmiče, i sama osjećaš sve veće promjene na svom tijelu. Subjektivni osjećaji s početka trudnoće konačno prestaju, dok se ulaskom u 4. mjesec trudnoće trbuščić lagano nazire, dojke su sve teže, odjeća ti postaje tijesna i fizički više ne možeš baš sve kao do sada.

Teže ti se popeti nekoliko katova uz stepenice, što si prije s lakoćom radila, ali i uobičajene dnevne aktivnosti u pojedinih žena ne odvijaju se više s automatizmom kao do sada. Za sve to postoje i fiziološka objašnjenja u prilagodbi našeg tijela na trudnoću.

Amniocenteza i drugi testovi za sindrom Down

Ulaskom u drugo tromjesečje približavaš se polovici ovog prekrasnog putovanja. Ovog razdoblja neke se žene sjećaju zbog dodatnih pretraga u sklopu prenatalne skrbi, double/triple testa i amniocenteze, a ne po tome da su tada započele s trudničkom odjećom ili da im je ginekolog ukazao na maternicu koja se može napipati iznad stidne kosti.

Double i triple test su neinvazivni biokemijski testovi (analiza razine AFP, B hcg i etriola u krvi majke) koji također doprinose izdvajanju visoko rizičnih trudnoća za Down sindrom, ukoliko nisi pristupila ranijem kombiniranom probiru.

Mora se napomenuti da se radi o statističkim pokazateljima mogućnosti, dok je amniocenteza egzaktna pretraga koja omogućuje analizu broja kromosoma i daje nam točnu kromosomsku kartu našeg djeteta. Ona se ubraja u invazivne pretrage jer se izvodi uvođenjem tanke igle kroz trbušnu stijenku i stijenku maternice pod kontrolom ultrazvuka i omogućuje uzimanje 10-20 mililitara plodove vode, koja se potom kultivira i analizira.

Beba se miče!

Ovo se vrijeme pamti i po prvim osjetima bebe, koji se opisuju od osjeta škakljanja do jasnog osjećaja laganog udarca. Naravno sada već i tvoja okolina jasno sudjeluje u trudnoći, jer i oni koji nisu znali sada jasno razabiru tvoje drugo stanje. To je ujedno i razdoblje poptunog emotivnog zbližavanja s bebom, ne samo majke, već i oca, jer direktni fizički kontakt preko trbuše stijenke omogućuje izravnu komunikaciju.


Promjene na tijelu

S 20 tjedana, odnosno pet mjeseci trudnoće, tvoj trbuh je došao do pupka, bradavice ti mijenjaju boju, središnja linija trbuha postaje tamnija.

Rastezanje kože koja pokušava pratiti dinamiku sve intenzivnijeg rasta, u ovom razdoblju može dovesti do nastajanja strija. Kožu, kao i prsa, trebaš njegovati tijekom trudnoće. Svakodnevnom aplikacijom dermatološki ispitanih krema ili prirodnog bademovog ulja i masiranjem kože njezinim povlačenjem od stidne kosti prema rebrima dijelom se može ublažiti nastajanje strija.

Nažalost, ovo je vrijeme kada se javljaju i prva oticanja oko zglobova nogu nakon duljeg dnevnog rada kao i naznake naglašenih vena donjih ekstremiteta, kao posljedica pritiska maternice na zdjelične vene.

Počinje intenzivan rast djeteta

S 20 tjedana tvoje dijete teži oko 300 grama (+/- 50 grama) i intenzivno živi u svom sigurnom svijetu okruženo s 350 mililitara plodove vode. Sve potrebne tvari za rast i razvoj dobiva preko posteljice od majke.

Od sada slijedi intenzivan rast. To potkrepljuje i podatak da tvoje dijete teži oko 500 grama u 24. tjednu. Prirast težine od tada postaje još intenzivniji, tako da u 28. tjednu tvoje dijete ima barem 800 do 1000 grama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.