Zdravlje Simptomi i pomoć 09. srpnja 2021.

Virus Zapadnog Nila u Beogradu: Ovo su simptomi, samo 1 % oboljelih razvije teži oblik bolesti

Foto: shutterstock Uobičajenim laboratorijskim pretragama uzoraka komaraca u Beogradu je proteklog tjedna izoliran virus Zapadnog Nila
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uobičajenim laboratorijskim pretragama uzoraka komaraca u Beogradu je proteklog tjedna izoliran virus Zapadnog Nila, zarazne bolesti čiji su nositelji ptice, a prenose je komarci, koja se u sezoni komaraca od početka srpnja do rujna vrlo lako prenosi. Virusu pogoduju velike vrućine, piše 24 sata.

Virus često prenose komarci roda Culex, što je uobičajena i široko rasprostranjena vrsta u našem okruženju, ali i druge vrste komaraca koje su kod nas prisutne, pa i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) podsjećaju građane na mjere prevencije kojima možemo smanjiti rizik od zaraze. Te mjere su jednake kao i kod zaštite od "običnih" komaraca: izbjegavanje boravka na mjestima i u vrijeme kada ih ima puno, stavljanje zaštitnih mreža na vrata i prozore, korištenje antirepelenata, treba paziti da na balkonima nema vlažnih mjesta poput nakupina vode (bačve, tanjurići ispod cvijeća i slično) koje privlače komarce. Građani trebaju voditi računa da redovite čiste balkone i kose travu u dvorištu, a jedinice lokalne uprave da redovito zaprašuju legla komaraca.

Možda te zanima... Za koga virus Zapadnog Nila može biti koban i načini prijenosa Zdravlje

Većina zaraženih virusom Zapadnog Nila prolazi bez simptoma

Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma u približno 70 do 80 posto slučajeva. U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su:

  • Povišena temperatura
  • Bolovi u mišićima
  • Mučnina
  • Glavobolja
  • Umor
  • U nekim slučajevima i kožni osip
Komarac_2 Možda te zanima... Kako komarci biraju svoje 'žrtve' i pročitaj 7 savjeta nakon uboda Zdravlje

"U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su osobe s transplantiranim organima). Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica", piše HZJZ. U Hrvatskoj je 2018. godine zabilježen veći broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.