Zdravlje Simptomi i pomoć 22. siječnja 2021.

Za koga virus Zapadnog Nila može biti koban i načini prijenosa

Foto: Goran Kovacic (PIXSELL) Mira Furlan snimljena u 26.06.2020. u Rijeci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatsku je danas zatekla vijest o smrti velike glumice Mire Furlan (66). U medijima se pojavila vijest , navodno iz krugova bliskih pokojnoj glumici da je preminula od posljedica virusa Zapadnog Nila. Otkrivamo za koga ubod zaraženog komarca može biti fatalan i kako se sve prenosi.

Komarci se zaraze virusom Zapadnog Nila kada se hrane zaraženim pticama i ubodom prenose virus ljudima i životinjama. Najvažnijim za prijenos virusa smatra se komarac roda Culex, no i druge ga vrste u nekim okolnostima mogu prenijeti.Virus Zapadnog Nila vodeći je uzročnik bolesti koje se prenose komarcima u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država. U Hrvatskoj je 2018. godine zabilježen veći broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila. Slučajevi virusa Zapadnog Nila javljaju se tijekom sezone komaraca, koja započinje ljeti i nastavlja se tijekom jeseni. Ne postoje cjepiva za prevenciju ili lijekovi za liječenje virusa Zapadnog Nila kod ljudi. Srećom, većina zaraženih ne osjeća se bolesno. 

Možda te zanima... Mogu li komarci prenositi koronavirus? Zdravlje

"Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma u približno 70 do 80 posto slučajeva. U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su: povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima. U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su osobe s transplantiranim organima). Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica", piše HZJZ.

Da bi se smanjio rizik od infekcije VZN-om, važno je provoditi mjere suzbijanja komaraca i njihovih legla te provoditi osobne mjere zaštite poput upotrebe repelenata, nošenja dugih hlača i majica s dugim rukavima, postavljanja zaštitnih mreža na prozore i vrata. 

Komarac_2 Možda te zanima... Kako komarci biraju svoje 'žrtve' i pročitaj 7 savjeta nakon uboda Zdravlje

Prema CDC-u (Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) u vrlo malom broju slučajeva virus zapadnog Nila proširio se putem:

  • Izloženost u laboratorijskim uvjetima
  • Transfuzija krvi i darivanje organa
  • Majka djetetu, tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja

Virus Zapadnog Nila se ne širi:

  • Kroz kašljanje, kihanje ili dodirivanje 
  • Od rukovanja živim ili mrtvim zaraženim pticama

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.