Zdravlje 14. srpnja 2023.

Velik porast slučajeva bubrežnih kamenaca kod djece, posebno tinejdžerica

djevojčica pijesak more
Foto: Pexels Stručnjaci vjeruju kako bi sve toplija ljeta mogla biti uzrok
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici nisu sigurni što točno uzrokuje češću pojavu bubrežnih kamenaca kod djece, no sumnjaju kako bi problem mogla biti sve toplija ljeta.

Istraživanja sugeriraju da su bubrežni kamenci među djecom, posebice tinejdžericama, postaju sve prisutniji kroz desetljeća. Najveći porast zabilježen je kod djevojčica u dobi od 15 do 19 godina, prema članku objavljenom u Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Ne postoje definitivni dokazi što uzrokuje bubrežne kamence kod djece, samo procjene da su slučajevi bubrežnih kamenaca kod djece u tinejdžerskim godinama porasli za 26 posto tijekom petogodišnjeg razdoblja. Ono što liječnici znaju jest da mlade žene imaju gotovo dvostruko veći rizik od bubrežnih kamenaca. Jedna od glavnih teorija liječnika je da klimatske promjene zapravo pogoršavaju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Kako su ljeta sve toplija, djeca i tinejdžeri lako mogu dehidrirati kada su vani, znoje se i igraju, a ne izlučuju dovoljno vode putem urinarnog trakta. Problem je to koji će postati još gori jer ljeta zbog klimatskih promjena postaju sve toplija. Više slučajeva bubrežnih kamenaca može se povezati i s prehranom jer konzumiranje hrane bogate šećerom i natrijem teško opterećuje bubrege, navodi Mayo Clinic.

Glavne poteze koje možete učiniti kako biste zaštitili svoju djecu i sebe od bubrežnih kamenaca je osigurati da jedete uravnoteženu prehranu s minimalnom količinom prerađenih grickalica i mesa. U ljetnim mjesecima, kada su djeca osjetljivija na ekstremnu vrućinu i dehidraciju, potičite ih da se hidriraju, kaže Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
 

bubrezi Možda te zanima... Bubrežni kamenci: Zašto nastaju, simptomi i liječenje Zdravlje
 

Simptomi bubrežnih kamenaca 

"Najčešći simptom urolitiaze (pojave kamenca u mokraćnom sustavu) je iznenadna bol u predjelu lijevog ili desnog bubrega. Bol je grčevita i često visokog intenziteta, a javlja se uglavnom predvečer ili noću. Bol može biti locirana na predio bubrega (križa), ali se može širiti i prema stegnima i mjehuru. Osobito, ako se kamenac počeo kretati iz bubrega u mokraćovod. Nagon na povraćanje i učestalo mokrenje uz koje je ponekad prisutna i krv česti su simptomi. Jačina boli može nadmašiti onu koje žene imaju za vrijeme poroda pa su pacijenti često vrlo uplašeni, gotovo šokirani", objašnjava za missZDRAVU Neven Kapun, dr. med, spec. urologije
 

Možda te zanima... Na šri Lanki izvadili najveći i najteži bubrežni kamenac na svijetu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.