Zdravlje Simptomi i pomoć 15. lipnja 2023.

Na šri Lanki izvadili najveći i najteži bubrežni kamenac na svijetu

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vojni liječnici na Šri Lanki izvadili su najveći i najteži bubrežni kamenac u svijetu tijekom operacije umirovljenog vojnika, priopćila je šrilankanska vojska.

Šezdesetdvogodišnjem bivšem dočasniku izvađen je bubrežni kamenac od 801 gram, što je više nego peterostruko više od težine prosječnog bubrega u muškaraca, navodi vojska. Kamen je bio dug 13,37 cm, a prosječan bubreg je dug 10 do 12 cm.

"Najveći i najteži bubrežni kamenac u svijetu uklonjen je kirurškim putem 1. lipnja u vojnoj bolnici u Colombu", navodi se u vojnom priopćenju. Ova je vijest objavljena pošto je rekord priznala Guinnessova knjiga rekorda.

Prethodni rekord - 620 g - za bubrežni kamen prijavljen je 2008. u Pakistanu, navodi Guinness. "Najvažnije nam je da bubreg normalno radi unatoč tolikom kamenu", rekao je vojni kirurg K. Sutharshan. Vojni umirovljenik je izjavio za tamošnju televiziju da je od 2020. trpio bolove u trbuhu, a lijekovi koje je uzimao nisu mu nimalo pomogli. Bubrežni kamenci nastaju taloženjem mineralnih soli u bubregu, organu koji pročišćuje krv.

bubrezi Možda te zanima... Bubrežni kamenci: Zašto nastaju, simptomi i liječenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.