Zdravlje 22. siječnja 2016.

Narodni lijekovi opasni za vaginu

Vag-Uspr_4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U posljednje su vrijeme sve popularniji prirodni lijekovi pa sve više žena pokušava biljnom terapijom izliječiti stanja poput HPV-a, ginekolozi pozivaju na oprez. 'Vaginalna detoksikacija' ili terapija biljem sve je popularnija u posljednje vrijeme, a žene razmjenjuju recepte i savjete po brojnim forumima

'Ispiranje otrova iz vagine' 

Prezentirajući ih kao 'narodne lijekove', obično se radi o umetanju raznih biljnih preparata u vaginu, kapanja eteričnih ulja na tampon i tzv. perle s parfumiranih biljem. Biljne vaginalete koje se mogu kupiti u ljekarnama posve su sigurne, jer moraju proći testiranja, no drugi biljni preparati nisu uvijek tako bezopasni, prenosi The Independent. Neki od tih biljnih lijekova, osim što se bez dokaza navodi kako liječe ciste, endometriozu ili HPV, tvrde kako potiču 'sužavanje vaginalnog kanala', 'ispiranje otrova iz vagine' i slične izjave.

 Sindrom toksičnog šoka

Liječnici upozoravaju kako takvi proizvodi mogu biti veliki rasadnici bakterija koji narušavaju normalan pH ženskog genitalnog područja te su sasvim bespotrebni. S druge strane, provjerene biljne vaginalete mogu biti dobar saveznik antibiotskoj terapiji, no nipošto ne smiju biti jedini lijek opasnim stanjima. Američka ginekologinja u svom je blogu napisala kako većina biljnih proizvoda na internetu nije vaginalno testirana.

"Tvoja vagina nije depresivna ni prljava", posprdno se osvrnula na izjave kojima trgovci alternativnom medicinom mame kupce. Objašnjava kako vagina funkcionira poput pećnice koja se sama čisti i stavljanje bilo čega u nju na dulje razdoblje povećava rizik nastanka infekcije, rasta loših bakterija, kao i sindroma toksičnog šoka koji se inače vezuje za dugotrajno držanje tampona.

Doznaj izazivaju li dnevni ulošci infekcije?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.