Zdravlje Simptomi i pomoć 27. srpnja 2016.

Uzroci i rješenja za starosnu dalekovidnost

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada nekome kažete da imate staračku dioptriju, izjava zvuči kao uvreda. Ustvari govorimo o starosnoj dalekovidnosti čiji sinonim su naočale za čitanje.

 
Prezbiopija ili starosna dalekovidnost pojavljuje se već nakon 40-e godine života i u početku imamo potrebu za odmicanje sitno pisanog teksta, kao što su SMS poruke na mobitelu. Stručno rečeno, to je smanjena sposobnost akomodacije oka koja se smanjuje tijekom cijelog života, odnosno smanjena sposobnost izoštravanja bližih predmeta.
 
Danas postoje mnoge metode koje pomažu kod prezbiopije, a u Opto Centru najčešće preporučujemo sljedeće:
 
  • naočale za čitanje
  • progresivne naočale za gledanje na blizinu i daljinu
  • multifokalne kontaktne leće
  • operativne postupke.
 

Odabir metode koja najbolje odgovara stilu života

 
Pravilno savjetovanje i kvalitetan pregled vrhunskih stručnjaka u Očnoj poliklinici Opto centar mogu pomoći u odabiru metode koja najbolje odgovara Vašim očima i stilu života. Jednostavne naočale za čitanje najčešći su i najpovoljniji način ispravljanja prezbiopije. Za one najzahtjevnije korisno je, već i kod rane prezbiopije, koristiti progresivne naočalne leće, dakle jedne naočale s postupnim prijelazom dioptrija: od dioptrije za čitanje do dioptrije za daljinu. Posebno su namijenjene osobama kojima je potrebna česta prilagodba oka s daleke ili bliske na srednju udaljenost, kao što je to slučaj prilikom rada za računalom.
 
Multifokalnim ili progresivnim kontaktnim lećama također možemo ispraviti prezbiopiju ali zbog svoje specifičnosti pri odlučivanju treba obratiti pažnju na prednosti i ograničenja pojednih podvrsta, na što će Vas uputiti stručnjaci u Opto Centru. Kontaktne leće mogu se primijeniti za ispravljanje prezbiopije i uz pomoć tehnike koja se naziva monovid (eng. monovision), često primjenjivane tehnike u Poliklinici Opto centar. Monovidom se dioptrija dominatnog oka ispravi tako da služi gledanju na daljinu, dok se drugo oko prilagodi gledanju na blizinu.
 

Nakon 65.godine često se pojavljuje siva mrena

 
Osim uz pomoć kontaktnih leća, monovid tehniku moguće je uspješno primijeniti i kod operativnih načina ispravljanja staračke dalekovidnosti. Ukoliko se monovid primjenjuje kod laserske korekcije dioptrije osoba s prezbiopijom, potrebno je prije zahvata napraviti monovision test s kontaktnim lećama.
 
Kod većine osoba nakon 65. godine života postoji određeni stupanj zamućenja očne leće koje se naziva sivom mrenom ili kataraktom koje se jedino može riješiti operativnim putem. Operacije očne mrene u Poliklinici Opto centar su danas rutinske i izvode se ambulantno uz pomoć ultrazvučne tehnologije. Pritom se na mjesto zamućene prirodne leće stavlja umjetna leća koja ujedno ispravlja i dioptriju.
 
Dobra vijest za sve koji ne žele biti ovisni o naočalama za čitanje nakon ugradnje umjetne leće su nove generacije multifokalnih intraokularnih leća. Ove leće mogu uz dioptriju na daljinu, ispraviti i dioptriju na srednju udaljenost i/ili blizinu.
 
Prijavite se na pregled i savjetovanje stručnjacima u Očnoj poliklinici Opto centar i provjerite na koji način je moguće i kod Vas korigirati starosnu dalekovidnost. Sve informacije o rješenjima za starosnu dalekovidnost potražite na našim novim stranicama.
 
SVE ZA VAŠ VID: Očna poliklinika Opto centar, Vlaška 64, Zagreb, Narudžbe: 01 4686 544
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.