Zdravlje 06. kolovoza 2016.

UV zrake pogoduju reaktivaciji herpesa, stoga pripazi tijekom ljeta

Kosa-Sunce
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi spriječila pojavu herpesa dobro se zaštiti od sunca, ojačaj imunitet i smanji razinu stresa, savjetuje dermatologica dr. med. Nevia Delalle Lozica te objašnjava zašto nastaje i kako se liječi herpes u obliku groznice na usnama, ali i nešto rjeđi genitalni herpes i herpes zoster.

Četiri infekcije godišnje

Herpes simplex virus tip I je virus kojeg si nositelj vjerojatno od djetinjstva. Radi se o virusu koji se u stanju mirovanja nalazi pohranjen u živčanim stanicama i ganglijima, a reaktivacija može nastupiti godinama kasnije. 

Recidivi se događaju kad se virus koji je već od prije latentno prisutan u živcima, počne umnožavati i putovati duž živca na mjestu primarne infekcije u kožu ili sluznice.

Najčešće se javljana granici između sluznice i kože, ali može i na sluznici i na koži, dakle usnici i okolnoj koži, nos, sluznici nosa, u usnoj šupljini, uhu, glutealnoj regiji, uretri, ali i na drugim dijelovima kože.

Iako nije poznato zašto se kod nekih ljudi to događa često, a kod nekih nikada, ovaj se virus često javlja kao popratna pojava drugih infekcija koje narušavaju imunitet, kod jakih menstruacija, stresa, straha i tjeskobe. Recidivi mogu biti vrlo česti, i do 20 puta godišnje, ali najčešće dolazi do četiri recidivirajuće infekcije godišnje. 

Pripazi tijekom ljetnih mjeseci

I UV zračenje, kojem smo značajnije izloženi tijekom ljetnih mjeseci, potiče reaktivaciju virusa, a ukoliko se prekomjerno izlažemo suncu sa posljedičnim opekotinama, tada je još veća vjerojatnost izbijanja herpesa.

Liječenje se provodi antivirusnim oralnim lijekovima koje možeš dobiti samo na recept. U slučaju recidiva liječenje treba početi odmah nakon izbijanja simptoma, pa je dobro kod kuće već unaprijed imati kutiju tableta koju ti je prepisao liječnik. 

Lijekovi smanjuju vrijeme i jačinu nastupa simptoma. Neki lijekovi koriste se kao supresivna terapija kod osoba koje imaju stalne recidive zbog jako oslabljenog imuniteta.

Antivirusno liječenje stopira replikaciju virusa, prevenira broj recidiva ipomaže ozdravljenje. No, nije moguće postići potpuno izliječenje već samo skratiti trajanje izbijanja herpesa, i duljinu recidiva. Od lokalnih preparata se koristi aciklovir, ali i brojni drugi koji su još u fazi ispitivanja kao i cjepivo.

Kako se prenosi?

Virus herpes simplex tip 1 preferira oralnu regiju, a tip 2 napada genitalnu regiju. Tip 1 ulazi u organizam direktnim dodirom, slinom ili oralnim sekretima, a tip 2 se prenosi najčešće spolnim putem ili tijekom porođaja prelazi s majke na dijete.

Važno je napomenuti da je virus herpes simplex tip 2 spolno prenosiva bolest. Kod muškaraca je znatno češća asimptomatska infekcija ovim virusom nego kod žena. Česti su simptomi od strane urogenitalnog trakta, a bolovi su prisutniji i snažniji te duže traju kod žena.

Bolest recidivira, a svaka stresna situacija, povišena temperatura, PMS, lokalna trauma, spolni odnos ili UV zračenje može potaknuti recidiv.

Stariji obolijevaju od herpes zostera

Herpes zoster je bolest koju uzrokuje sasvim druga skupina virusa; virus varicella zoster. Od ove bolesti češće obolijevaju starije osobe te osobe slabijeg imunološkog sustava.

Primarna infekcija nastupa u djetinjstvu u obliku vodenih kozica, a reaktivacijom latentnog virusa u odrasloj dobi nastaje herpes zoster (recidiv vodenih kozica).

Manifestira se lošim općim osjećajem, ponekad temperaturom, neuralgičnim bolovima, a nakon nekoliko dana nastaje crvenilo određenog dijela kože.

Potom se javljaju prištići koji mogu biti vodeni i gnojni, ali u različitim stadijima razvoja. Nije rijedak ni otok limfnih čvorova. Promjene su smještene na jednoj strani tijela.

Liječenje se provodi sistemskim antiviremicima i analgeticima, a lokalnim preparatima u obliku prašaka za olakšavanje simptoma.

Kontakt s virusima ne možeš izbjeći

Ne postoji način da apsolutno izbjegnemo kontakt, dakle i zarazu ovim virusima. Ali unatoč tome što smo nosioci virusa, sama aktivacija virusa sa posljedičnom bolešću se ne mora razviti.

Važno je voditi računa o stanju imunološkog sustava, na vrijeme podizati imunitet. Danas postoje brojni preparati na tržištu kojima je to moguće.

Neposredno prije izbijanja mjehurića, pojave osjećaja peckanja, žarenja i bockanja potrebno je odmah započeti lokalnu terapiju. Kod čestih recidivirajućih infekcija ponekad je potrebna i sistemska antivirusna profilaksa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.