Zdravlje Simptomi i pomoć 03. svibnja 2017.

Udahni punim plućima - dođi u besplatnu školu disanja

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad ste posljednji put razmišljali o tome kako dišete? Ne sjećate se, zar ne? Disanje je radnja o kojoj rijetko mislimo i nismo je svjesni – jednostavno dišemo. Bez disanja nema života, a usko je povezano sa svim našim emocijama, stoga pravilnim disanjem možemo utjecati na psihičko i fizičko stanje našeg organizma.

Slobodan i besplatan ulaz za sve građane

Više o pravilnom disanju, njegovim dobrobitima i vježbama koje možete sami izvoditi kako biste napokon počeli disati „punim plućima“ imate priliku naučiti u PLIVINOJ Školi disanja u petak 5. svibnja s početkom u 10 sati na unutarnjim bazenima zagrebačkog Sportskog parka Mladost. Ulaz je slobodan i besplatan za sve građane, a tijekom jednosatne radionice članovi seniorske i juniorske vaterpolske reprezentacije pokazat će vam kako pravilno disati, dok će vam fizioterapeut pojasniti zbog čega je pravilno disanje, odnosno disanje ošitom, važno za zaštitu zdravlja. Njima će se pridružiti i pulmolog kod kojeg ćete moći napraviti spirometriju kako biste izmjerili kapacitet svojih pluća te brzinu protoka zraka kroz dišne puteve.

Kapacitet pluća u izravnoj je vezi s pravilnim disanjem, a na njega utječe i pokretljivost prsnog koša, koju je nužno održavati vježbanjem u vrijeme današnjeg sjedilačkog načina života. Čak je i sasvim jednostavnim razgibavanjem, primjerice ustajanjem i izvođenjem nekoliko laganih vježbi rukama, moguće održavati gibljivost prsnog koša.

Važno je pravilno disati, trbušnim načinom

Za plućni je kapacitet važna i elastičnost ošita, mišićne opne koja dijeli prsnu od trbušne šupljine, koju jednako tako zadržavamo redovitim vježbanjem. Za ostvarenje punog učinka disanja nužno je naučiti pravilno disati, trbušnim načinom, a redovitim izvođenjem jednostavnih vježbi pravilnog disanja u trajanju od svega nekoliko minuta dnevno pravilno se disanje usvaja i zadržava kao prirodno.

 | Author: PR Foto: PR

Iako je ranije vladalo mišljenje da sport negativno utječe na osobe oboljele od astme brojna istraživanja provedena tijekom godina na ovu temu dokazala su suprotno. Tjelesna aktivnost više je nego poželjna kod osoba oboljelih od astme. Škola disanja organizira se upravo u povodu Svjetskog dana astme, koji se diljem svijeta obilježava svake godine početkom svibnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti i poboljšanja zdravstvene zaštite oboljelih.

Informiranje je važno kod oboljelih od astme

I PLIVA se kao najveća farmaceutska kompanija u Jugoistočnoj Europi pridružuje tom plemenitom cilju te organizira Školu disanja kao još jednu od javnozdravstvenih akcija kojima nastoji podizati svijest javnosti o važnosti usvajanja zdravih navika u cilju preventivnog djelovanja kod niza zdravstvenih poteškoća i bolesti. Pritom je važno istaknuti kako je kontinuirano obrazovanje i informiranje osobito važno kod kroničnih bolesti poput astme.

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva (bronha), a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da danas u svijetu od ove bolesti pati oko 235 milijuna ljudi. U Europi gotovo 30 milijuna djece i odraslih mlađih od 45 godina imaju astmu, a među njima šest milijuna ima ozbiljne simptome.

Pretpostavlja se kako će otprilike jedna trećina Europljana u dobi do 20 godina u budućnosti razviti neke od simptoma astme. Osnovni uzrok nastanka astme još nije potpuno jasan, ali čimbenici rizika uključuju genetsku predispoziciju uz izlaganje česticama koje uzrokuju alergijsku reakciju. Ne postoji lijek za astmu, ali najbolji je način liječenja kontroliranje bolesti uzimanjem lijekova koje je propisao liječnik specijalist te izbjegavanjem okidača bolesti.

Odlična vježba za otvaranje pluća i tjeranje tjeskobe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.