Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 01. ožujka 2020.

Potvrđen je i sedmi slučaj zaraze koronavirusom

Foto: shutterstock Prema istraživanjima teški oblik COVIDA-19 mogao bi potaknuti razvoj autoimunih bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stigla je potvrda o sedmom slučaju zaraze, a riječ je o bliskom kontaktu prvooboljelog iz Rijeke

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno sedam slučajeva, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke. Sada su ukupno zaražene četiri osobe iz Rijeke te tri iz Zagreba.

Svi ostali pacijenti zaraženi korona virusom su dobro, a zaraza se drži pod kontrolom jer do sada nije zaražen nitko izvan bliskih krugova već oboljelih pacijenata.

Možda te zanima... Ministarstvo zdravstva objavilo je letak s ključnim informacijama za koronavirus! Zdravlje

Županijski stožeri civilne zaštite proveli su sve naložene i preporučene mjere Stožera, a međusobna razmjena podataka točna je, brza i funkcionalna te dalje nastavljaju sa svojim aktivnostima. U stalnoj su komunikaciji radi praćenja daljnjeg razvoja situacije i poduzimanja potrebnih koordiniranih mjera.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Možda te zanima... Jedan oboljeli od koronavirusa zarazi dva i pol čovjeka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.