Zdravlje 21. svibnja 2019.

U petak popričaj besplatno s psiholozima, a poslije uživaj u koncertu

Foto: ZgMentalFest
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dvodnevni festival kulture i mentalnog zdravlja okupit će razne stručnjake (psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti, socijalni pedagozi, socijalni radnici, filozofi), umjetnike (slikari, kipari, glumci, književnici, glazbenici) te peer stručnjake s područja mentalnog zdravlja.

Nije uvijek lako razumjeti prijatelje, voljene osobe, kolege na poslu ili nepoznate osobe koje se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja. Rečenice poput „Ponekad se osjećam kao stvar, broj o kojem oni raspravljaju nakon vizite. Postalo mi je nenormalno živjeti normalno“ trgnu nas na trenutak, ali što ćemo onda s njima?

 | Author: ZgMentalFest Foto: ZgMentalFest

 

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz mentalno zdravlje potražite na 2. Zagreb MentalFestu koji će se održati 24. 5. na Strossmayerovom trgu i 25. 5. u Školi narodnog zdravlja „Andrija Šampar“ (Rockfellerova 4). Slogan ovogodišnjeg Zagreb MentalFesta #USUDISE nastao je iz potrebe da se dijalogom u javnom prostoru osvijesti potreba za destigmatizacijom osoba koje se suočavaju s psihosocijalnim teškoćama. Slogan #usudise je zapravo i poziv svim građanima da prvoga dana festivala od 17 sati na zelenim klupama Strossmayerovog trga mogu razgovarati o svojim teškoćama s uglednim psihijatrima, psiholozima, psihoterapeutima i stručnjacima po iskustvu. Usudite se potražiti pomoć!

 | Author: ZgMentalFest Foto: ZgMentalFest

Nakon 'ugodnog' razgovora očekuju Vas i brojne druge zanimljivosti – izložbe likovnih umjetnika te čitanja poezije i proze pisaca.

Krug3 Možda te zanima... Otvoreni dijalog umjesto antidepresiva Psiha i seks

U bloku Tko je ovdje lud? održat će se svojevrsni poetsko-prozni dvoboj autora koji u svojim djelima provlače problematiku mentalnog zdravlja i onih koji ju žive: Sanja Baković, Drago Glamuzina, Kristian Novak, Natalija Mihelin, Livija Reškovac, Milko Valent, Erika Reicher, Toni Pavković, Robert Janeš, Luka Janeš, Ana Šolc.

 | Author: ZgMentalFest Foto: ZgMentalFest

 

Program prvog dana ZagrebMental Festa nastavljamo u odličnoj atmosferi sa stand-up komičarima iz Studija smijeha, a završavamo live svirkom na Strossmayerovom trgu, gdje će nastupiti Muzika za dobar đir / Tesa Litvan / Ivan Čuić / Matija Dedić / Maja Posavec / Ivana Starčević / Vanda Winter/ Ivan Đuričić / Ivana Kindl / Mate Matišić / Vid Hribar i Nina Bajsić / Sara Renar / Jeboton / Gosti iznenađenja.

Cjelokupni program vodi mladi glumac ZKM-a Adrian Pezdirc koji je ujedno i suosnivač inicijative BoliMe. Kampanju #usudise podržali su: Jelena Miholjević / Vili Matula / Adrian Pezdirc /Ivana Kindl/ Dado Ćosić / Frano Mašković/ Lucija Šerbedžija / Barbara Nola / Ana Maras Harmander / Judita Franković Brdar/ Amanda Prenkaj.

 | Author: ZgMentalFest Foto: ZgMentalFest

Udružimo snage i učinimo svakodnevicu ljepšom i boljom svima koji se u ovom trenutku suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja. Možda si to danas ti, sutra tvoja majka, sestra, dečko… Nitko ne zna što nam sutra donosi i zato, poručimo da nitko od nas nije sam, zagrlimo se i popričajmo jer kako kaže Mate Matišić „Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan“. Budimo l(j)udi, usudi se doći na 2. Zagreb MentalFest!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.