Zdravlje 29. prosinca 2023.

U Novom Jelkovcu otvorena dva nova prostora za osobe s teškoćama u razvoju iz spektra autizma

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio dva nova prostora za osobe s teškoćama iz spektra autizma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je u petak dva nova prostora u kojima će Centar Novi Jelkovec pružati usluge osobama s teškoćama u razvoju iz spektra autizma, te istaknuo da se gradski proračun za osobe s invaliditetom u idućoj godini povećava za 80 posto u odnosu na 2023.

"U proračunu za sljedeću godinu, kad govorimo o osobama s invaliditetom, gradski proračun povećava se za 80 posto u odnosu na 2023. godinu, uključujući razvoj socijalnih usluga i kapitalna ulaganja", istaknuo je Tomašević. 

Uz dvije lokacije u Novom Jelkovcu, Centar će u idućoj godini djelatnost proširiti na dodatne tri lokacije - jednu na Jarunu i dvije u Španskom. Ujedno, ustanova Mali Dom, koja pruža usluge rehabilitacije djece i mladih, također će otvoriti dvije nove lokacije.

"U proračunu za 2024. godinu za Centar Novi Jelkovec osigurali smo 2,5 milijuna eura, a za ustanovu Mali Dom 2,9 milijuna eura. Sredstva ćemo usmjeriti ne samo na adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje prostora, već i na nova zapošljavanja, što će proširiti paletu usluga koje će biti dostupne većem krugu korisnika. Uz to, Centru za rehabilitaciju Silver povećali smo proračunska sredstva u 2024. godini na gotovo 1,4 milijuna eura", istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je i da će ustanova za rehabilitaciju SUVAG dobiti novu ambulantu za ranu razvojnu podršku na Žitnjaku, a posebno je istaknula ulaganja povezana s potrebama osoba iz autističnog spektra.

Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec rehabilitacijska je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Osnovana je radi osiguravanja socijalnih usluga u zajednici djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim teškoćama.

Možda te zanima... Znakovi i simptomi autizma kod odraslih osoba Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.