Zdravlje Zdravlje žena 25. rujna 2018.

U Hrvatskoj mjesečno umre 90 žena od karcinoma dojke

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi se povećala senzibilnost javnosti i potaknula žene na redovne preventivne preglede Udruga "Sve za nju" u Importanne centru na zagrebačkom Glavnom kolodvoru postavila je instalaciju koja simbolizira upravo žene koje više nisu s nama.

Naime, svakog mjeseca u Hrvatskoj od karcinoma dojke umre 90 žena. Na čuđenje građana i gostiju grada s puno pitanja zašto u centru visi uže s grudnjacima, postavljena instalacija simbol je žena koje su svoju bitku s karcinomom izgubile. Isto tako, ovo je opomena svim ženama da idu na redovne kontrole. 

Grudi_Roza450X300_1 Možda te zanima... Soja i karcinom dojke – koja je veza? Hrana Grudi-Velike Možda te zanima... Ova biljka djeluje kao preventiva karcinoma dojke i karcinoma pluća Zdravlje

Instalacija s grudnjacima je najava za novu kampanju udruge "Sve za nju" pod imenom "Ružičasti Listopad" kako bi i mlađe žene podrobno informirali o načinima brige o zdravlju dojki. 

 | Author: PR Foto: PR

Ružičasti listopad

U Republici Hrvatskoj prema podacima iz Registra za rak za 2015. od ukupnog broja žena oboljelih od raka 26% oboli od raka dojke, što iznosi 2.644 novooboljelih. Iako je odaziv na pozive za besplatnu mamografiju u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke najveći od sva tri postojeća programa, još uvijek postoji potreba ulaganja napora da se odaziv poveća, kako bi se ostvarili ciljevi programa, a među njima, u prvom redu, povećalo preživljenje i smanjila smrtnost od raka dojke.

Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene su žene u dobi od 50 do 69 godina, no svjedoci smo da značajan broj mlađih žena u dobnoj skupini od 20 do 49 godina također obolijeva od raka dojke. Njihov broj se kroz godine kreće od 15% do 20%. Kako zasad nema elemenata koji bi opravdali uvođenje probira u dobne skupine mlađe od 50 godina, dužni smo u javnosti žene mlađih dobnih skupina informirati, educirati i poticati na redovite samopreglede i kontrolne preglede. Opravdano je očekivati da će se tako educirane i osviještene mlađe žene u većem postotku odazivati na preglede u Nacionalnim programima.

Kako bismo sudjelovali u podizanju svijest o potrebi odaziva u Nacionalni program, te podizali svijest o potrebi redovitih kontrola i žena mlađih od 50 godina, udruga SVE za NJU osmislila je projekt „Ružičasti listopad“, kako bismo i mlađe žene podrobno informirali o načinima brige o zdravlju dojki. Projekt je zamišljen tako da uz savjete o pregledima dojki obuhvati i ginekološko zdravlje u dijelu prevencije raka ginekoloških organa, čime se nadamo u budućnosti potaknuti žene na veći odaziv i u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka vrata maternice. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.