Zdravlje 18. travnja 2014.

Laktoza se skriva u žitaricama i kruhu!

Pocetna2_8
1/11
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tribina Zdrave Krave na temu 'Netolerancija na laktozu' održala se u Novinarskom domu u Zagrebu. Na njoj su sudjelovali eminentni hrvatski stručnjaci i suradnici portala Zdrava Krava, a tema je zainteresirala mnogobrojne posjetitelje i čitatelje portala. Tribina se održala pod pokroviteljstvom Dukata

Održana četvrta tribina portala Zdrava Krava

Stručni suradnici koji su sudjelovali na tribini u Novinarskom domu su: prof. dr. sc. Željko Krznarić (internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb), dipl. ing. Mirja Jošić (nutricionistica iz Vitaminoteke), Inga Kesner Koren (direktorica razvoja proizvoda i regulatornih poslova, Dukat), prim. Alemka Jaklin Kekez (specijalist pedijatar i uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije, voditeljica dijagnostike u Poliklinici za dječje bolesti Helena), a posjetitelji su iz prve ruke imali priliku saznati nešto više o iskustvu Svjetlane Vidović koja se već godinama nosi s netolerancijom na laktozu. Tribinu je vodila moderatorica i voditeljica Ivana Šundov Hojan.

Uz edukativan razgovor razvila se i dinamična rasprava koja je potaknula publiku da sudjeluje i podijeli svoja iskustva i dvojbe vezane uz problem netolerancije na laktozu. Na kraju tribine, na zdravoj tomboli podijeljene su vrijedne nagrade - poklon paketi Dukata Lagano jutro, jogurt i mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze te setovi za uzimanje uzoraka za DNA testiranje na netoleranciju laktoze laboratorija i tvrtke Genos.

Netolerancija na laktozu kao prolazno stanje

Gastroenterolog prof. dr. sc. Željko Krznarić objasnio je kako je netolerancija na laktozu nepodnošenje mliječnog šećera, odnosno smanjena sposobnost njegove probave. Naveo je kako klasičnih lijekova za netoleranciju na laktozu nema, a u postupku liječenja teži se izbjegavanju proizvoda koji sadrže laktozu što je vrlo teško s obzirom na to da se laktoza nalazi u mnoštvu proizvoda poput instant juha, kruha, grickalica, pa čak i u lijekovima. "Srećom, postoje proizvodi koji su nadomjestak mlijeku, kao što je sojino ili bademovo mlijeko te proizvodi sa smanjenim postotkom laktoze. Pažljiva prehrana i redovite konzultacije s nutricionistima jako su važne kod netolerancije na laktozu'', objasnio je.

Osnovnu razliku između alergije na mlijeko i netolerancije na laktozu objasnila je pedijatrica prim. Alemka Jaklin Kekez. "Alergija na mlijeko najčešće se javlja u dojenačkoj dobi, dok se netolerancija na laktozu javlja najčešće u kasnijoj dobi. Osobe koje imaju alergiju na mlijeko uopće ne mogu konzumirati mlijeko, dok ga osobe netolerantne na mliječni šećer mogu konzumirati, ali u malim količinama. Netolerancija na laktozu u dojenačkoj dobi iznimno je rijetka, dok se češće javljaju sekundarne, odnosno stečene netolerancije. Nepodnošenje mliječnog šećera ne mora nužno biti trajno stanje, već može biti prolazno, tj. može se javiti i nestati u određenoj dobi.''

Mnoštvo kalcija u sezamu i chia sjemenkama

Nutricionistica dipl. ing. Mirja Jošić naglasila je kako se laktoza nalazi i u lijekovima i dodacima prehrani pa bi oni koji imaju netoleranciju na laktozu trebali biti posebno oprezni te bi trebali čitati deklaracije svih industrijskih proizvoda kako bi bili sigurni što konzumiraju. ''Osobe koje ne konzumiraju mlijeko svejedno mogu prehranom unositi dovoljno kalcija jer postoji mnoštvo prirodnih proizvoda koji ga sadrže, kao što su primjerice chia sjemenke i sezam.''

Svjetlana Vidović već se godinama nosi s netolerancijom na laktozu te su joj se prije 11 godina počeli pojavljivati prvi simptomi - bolovi u želucu, dijareja i povraćanje. ''Kada mi je dijagnosticirana netolerancija na laktozu, teško sam se nosila s činjenicom da ne smijem konzumirati mliječne proizvode te sam počela konzumirati sojino ili bademovo mlijeko.'' Prilikom isprobavanja mliječnih proizvoda, zaključila je kako joj ipak svi ne stvaraju tegobe te sada može konzumirati fermentirane mliječne proizvode poput svježeg kravljeg sira ili jogurta.

Proizvodi sa smanjenim udjelom mliječnog šećera

Ovom prilikom, Dukat je na tribini predstavio jogurt i mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze. ''S našim proizvodima linije Lagano jutro razvijamo svijest o netoleranciji na laktozu te smo u razvoju naporno radili te postigli veliko smanjenje laktoze u proizvodima. Naše mlijeko sadrži 90 posto manje laktoze, dok je jogurt sadrži čak 98 posto manje'', objasnila je Inga Kesner Koren, direktorica razvoja proizvoda i regulatornih poslova iz Dukata. 

Čitatelj Zdrave Krave Ivan na tribinu je došao jer mu se tema činila zanimljivom te zbog toga što smatra da je važno saznati i naučiti kako unatoč netoleranciji na laktozu možemo svome organizmu svakodnevno osigurati visokovrijedne hranjive sastojke iz mlijeka i mliječnih proizvoda. "Tribina je bila jako zanimljiva i informativna. Iako sam o toj temi i prije nešto znao, doznao sam mnoštvo korisnih detalja o tome kako se nositi s netolerancijom na laktozu."

Ako imaš netoleranciju na laktozu, preuzmi svoj jelovnik za tjedan dana u vrijednosti od 1800 kalorija u kojemu su zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze.

Sve o netoleranciji na laktozu saznaj u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Netolerancija na laktozu najčešći je poremećaj vezan za konzumaciju mlijeka u adolescenciji i odrasloj dobi. Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe. Međutim, te osobe se ne moraju u potpunosti odreći mlijeka i mliječnih proizvoda već mogu koristiti one sa smanjenim udjelom laktoze u kojima je ona razgrađena na jednostavnije šećere koji ih čine lako probavljivima. Za više informacija o netoleranciji na laktozu te savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže podnose laktozu posjeti www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakog utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.