Zdravlje 11. listopada 2021.

Trebaš li se oprostiti od mogućnosti za brak i djecu nakon četrdesete?

Foto: shutterstock Brak i majčinstvo nisu rezervirani samo za one mlađe od 40
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često se možemo susresti s predrasudama da se žene nakon što napune 40 nikada neće udati ili da je kasno da postanu majke. Ovakvim predrasudama više nema mjesta u modernom društvu i vrijeme je da otvorimo um i vidimo kako su brak i majčinstvo mogući i nakon 40.

Ako si već ugasila 40 svjećica na torti i nisi u braku ili si razvedena, sigurno si nekada čula komentare poput "prije će te pogoditi grom nego što ćeš se udati" ili "previše je rizika da sada zatrudniš". Uz to dolaze i predrasude kako muškarci tvojih godina traže samo mlađe žene, a da je 40. rođendan granica poslije koje je ući u brak gotovo nemoguće. Sve su to stare predrasude za koje nema mjesta u modernom društvu. 

Svaka predrasuda nastala je na određenom iskustvu i zato ne poričemo da postoje određeni rizici majčinstva u 40-ima, kao što nam je jasno da je lakše pronaći partnera u mlađim danima, no to nipošto ne znači da nakon 40 trebaš odustati od braka i djece. Brojna svjedočanstva žena pokazuju nam da nikada nije kasno za ostvariti svoje snove pa tako ni za snove o braku ili majčinstvu.

Plodnost možda opada, ali trudnoća nije nemoguća

"Vrhunac plodnosti žene dostižu oko svoje 25. godine nakon čega slijedi njezin polagani pad. Značajniji pad plodnosti prati razdoblje iza 37. godine života. Žene ispod tridesete godine života imaju oko 25 % šanse za prirodnim začećem svaki mjesec, žene iznad tridesete oko 20 %, dok se za žene blizu četrdesetih ta šansa spušta na oko 5 %", piše na stranicama Poliklinike Mazalin.  Medicinski potpomognuta oplodnja i zamrzavanje jajnih stanica u mlađim danima samo se neke od metoda kojima si žene mogu osigurati uspješnu trudnoću i nakon što pređu 40. Takve metode pokazale su se uspješne, no trudnoća nije jedini način kako možeš postati majka. Posvojenje djeteta je jedna od opcija. Ljubav i stabilan odgoj koji mogu pružiti djetetu čini parove starije od 40 idealnim kandidatima za posvajanje djeteta.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iako plodnost nakon 27. godine počinje opadati, trudnoća u 40-ima nije nemoguća

Iskustvo će ti pomoći da budeš bolja majka

Ono što mlade majke nemaju, a starije svakako imaju je iskustvo. Osim što su prošle mnogo toga i znaju bolje odlučiti oko čega se treba zamarati, a oko čega ne, žene u 40-ima obično su i financijski stabilnije te se ne moraju toliko brinuti oko drugih životnih stvari i mogu se fokusirati više na dijete. 

Brak je jedinstvena prilika za otkrivanje ljubavi i osobni razvoj

Pronaći srodnu dušu možemo u svakom periodu života, a bit će još zanimljivije pronaći ju nakon što napunimo 40. Zamisli samo koliko će biti divno provesti brojne dane u prepričavanju iskustava iz mlađih dana i stvaranju novih, zajedničkih. Za razliku od nešto mlađih žena, u 40-ima već točno znamo što volimo i što želimo od života pa ćemo tako imati priliku i pronaći partnera koji će nam više odgovarati karakterno i po interesima. Koliko god imali godina, uvijek će vrijediti izreka "Moraš voljeti sebe da bi voljela nekog drugog", a s godinama se ta ljubav prema sebi sve više razvija. 
 

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Manje je straha oko budućnosti

Ako ste i ti i partner već proslavili 40. rođendan, šanse su velike da ste oboje financijski stabilni i da ne morate razmišljati gdje ćete živjeti ili kako otplatiti novi kredit. Samim time što se manje brinete oko egzistencijalnih tema, vrijeme provedeno zajedno će biti opuštenije i zabavnije, a to će se odraziti i na seksualni život
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zamisli samo koliko će biti divno provesti brojne dane u prepričavanju iskustava iz mlađih dana i stvaranju novih, zajedničkih

Trudnoća nije jedini način da postaneš majka

Medicinski potpomognuta oplodnja i zamrzavanje jajnih stanica u mlađim danima samo se neke od metoda kojima si žene mogu osigurati uspješnu trudnoću i nakon što pređu 40. Takve metode pokazale su se uspješne, no trudnoća nije jedini način kako možeš postati majka. Osim odabira surogat majke koja bi iznijela trudnoću, posvojenje djeteta je uvijek opcija. Ljubav i stabilan odgoj koji mogu pružiti djetetu čini parove starije od 40 idealnim kandidatima za posvajanje djeteta. 
 

Možda te zanima... Šest žena otvoreno govori o samačkom životu u četrdesetima Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.