Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 09. ožujka 2020.

Tinder upozorio svoje korisnike: Prenosi li se koronavirus i seksom?

Seks
Foto: Guliver/Shutterstock Ovi seks položaji su intenzivni za oba partnera
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popularna aplikacija za upoznavanje svojim je korisnicima prenijela obavijest o važnosti brige za zdravlje za vrijeme koronavirusa.

Tinder pazi na zdravlje svojih korisnika. "Iako želimo da se i dalje zabavljate, zaštita od koronavirusa je važnija", tekst je koji se našao u skočnom prozoru koji je bio predstavljen korisnicima Tindera. Nakon njega, prikazani su savjeti za sprječavanje širenja bolesti poput pranja ruku i korištenja sredstava za dezinfekciju ruku te link za više informacija na službenim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Ima li nešto u činjenici da ljudi širom svijeta izbjegavaju izlaske iz kuće, ostaju kod kuće i to dovodi do češćeg razmišljanja o seksu? Reuters je naveo da "budući da epidemija koronavirusa drži stotine milijuna Kineza kod kuće, povećao se promet kupnje i prodaje putem Interneta, a najprodavanije stvari su igrače konzole, joga prostirke, knjige i kondomi."

Možda te zanima... Koronavirus: 'Nema novih slučajeva, ali troje zaraženih ima nešto teži oblik' Zdravlje

Sve to dovodi do sljedećeg pitanja: Možeš li dobiti koronavirus putem spolnih odnosa i što je s ljubljenjem?

Kratki odgovor jest da stručnjaci još uvijek ne znaju dovoljno informacija. "Ono što do sada znamo jest da je COVID-19 prisutan u respiratornim sekrecijama i da se virus širi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem (kihanje i kašljanje) te dodirom predmeta i površina izloženih virusu.", rekla je doktorica Kristin Englund s odjela za zarazne bolesti klinike u Clevelandu za Health.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da se virus može proširiti iz "bliskog kontakta" s nekim, pri čemu je bliski kontakt obično definiran kao kontakt unutar dva metra od osobe." Stoga, ako se ljubiš ili si seksualno aktivna sa zaraženom osobom u potencijalnoj si opasnosti da i sama postaneš zaražena koronavirusom.

Možda te zanima... Sličnosti i razlike: Koronavirus vs. gripa Zdravlje

Na pitanje je li koronavirus prisutan u drugim tjelesnim tekućinama kao što su vaginalni sekret ili sjeme, doktorica Englund navela je kako je to također, u ovom trenutku, nepoznato. "Zapravo ne možemo dati nikakve izjave o sigurnosti seksualne aktivnosti kada o tome nemamo nikakve podatke", objasnila je.

Ako si zabrinuta za svoje zdravlje, onda ima smisla izbjegavati ljubljenje ili fizičku bliskost s partnerom koji pokazuje znakove koronavirusa, koji uključuju simptome nalik gripi poput kašlja, kihanja i vrućice, a ako si zabrinuta da bi tvoj partner mogao biti nosilac koronavirusa, ali ne pokazuje znakove, najbolje je odgoditi bilo kakve seksualne aktivnosti dok sa sigurnošću ne utvrdite zdravstveno stanje u kojem se nalazi, prenosi Health.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.