Zdravlje Zdravlje žena 17. kolovoza 2022.

Testira se prvo cjepivo za posebno agresivan rak dojke

cjepivo
Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

TNRD je posebno agresivan oblik raka dojke, a budući da ne nosi receptore za estrogen, progesteron ili HER2, mogućnosti liječenja su više ograničene nego za neke druge vrste raka. Istraživači rade na cjepivu za sprječavanje TNRD-a koje bi djelovalo na imunološki sustav, slično cjepivima koja sprječavaju zarazne bolesti.

Američka Cleveland Clinic kojom upravlja hrvatski liječnik, dr. Tomislav Mihaljević, prošle je godine započela rad na prvom cjepivu te vrste za sprječavanje razvoja trostruko negativnog raka dojke (TNRD).

Ova vrsta raka zove se TNRD jer su tumorske stanice negativne na tri ključna receptora:

 • estrogen
 • progesteron
 • HER2

Estrogen i progesteron su ženski hormoni dok je HER2 protein koji pomaže rastu stanica. Postoji nekoliko učinkovitih tretmana za rak dojke koji imaju te receptore, a TNRD je obično teže liječiti jer ne reagira na hormonske terapije ili ciljane terapije. TNRD ima tendenciju rasta i širenja brže od drugih vrsta raka dojke, ima visoku stopu recidiva i ishod je obično nepovoljniji. Oko 10 do 15 posto svih karcinoma dojke su trostruko negativni.

Što je cjepivo za trostruko negativan rak dojke?

Ovo eksperimentalno cjepivo je u ranoj fazi testiranja na ljudima. Dugoročni cilj je cijepiti zdrave žene koje su pod visokim rizikom od razvoja TNRD-a, kao što su one koje nose određene nasljedne genske mutacije, osobito BRCA1. Takvo cjepivo također bi moglo biti od pomoći osobama s velikom obiteljskom povijesti raka dojke.

Iako se kod bilo koga može razviti TNRD, veći rizik imaju žene afričkog ili latinoameričkog podrijetla, a također se često javlja kod žena mlađih od 40 godina. U listopadu 2021. Anixa Biosciences i Cleveland Clinic najavili su početak testiranja pacijenata u prvoj fazi ispitivanja. Klinika Cleveland napravila je temelj za ovo testiranje studijom s miševima iz 2010.

Kako cjepivo djeluje?

Cjepivo cilja na mliječni protein koji se zove alfa-laktalbumin ili a-laktalbumin. Ponekad se naziva "umirovljenim proteinom", a obično se ne nalazi u tkivima žena koje ne doje. No javlja se u većini slučajeva TNRD-a. Istraživači se nadaju da će cjepivo, koje se također naziva aLA cjepivo protiv raka dojke, djelovati poput cjepiva koja liječe zarazne bolesti, tj. potaknut će tjelesni imunološki sustav da se bori protiv ove specifične vrste raka. Cilj je naučiti imunološki sustav da očisti stanice koje eksprimiraju a-laktalbumin. U teoriji, to će spriječiti nastanak tumora. U trenutnoj fazi 1 ispitivanja, istraživači imaju za cilj odrediti maksimalnu podnošljivu dozu. Sudionici će dobiti tri cjepiva u različitim dozama, u razmaku od dva tjedna.

Ciljevi faze 1 ispitivanja na ljudima

Ispitivanje faze 1 uključuje samo 30 sudionika, a svi moraju završiti liječenje ranog stadija TNRD-a unutar posljednje tri godine. Svi moraju trenutno biti bez tumora, ali se smatra da postoji visok rizik od recidiva. Budući da je ovo prvo ispitivanje cjepiva na ljudima, istraživači će pažljivo paziti na toksičnost i nuspojave. 

Među onima koji su isključeni iz ovog ispitivanja su:

 • trudnice ili žene koje planiraju trudnoću
 • dojilje ili žene koje planiraju dojiti
 • žene koje uzimaju oralne kontraceptive
 • žene koje imaju hormonsku spiralu

Nakon utvrđivanja najveće podnošljive doze, istraživači će vidjeti mogu li identificirati barem jednog sudionika koji ima imunološki odgovor. Ako je tako, proširit će sukcesivno niže doze na ukupno šest sudionika. Istraživači će zatim procijeniti njihove imunološke odgovore. Ako nema odgovora, testiranje će biti prekinuto.

Ciljevi prve faze studije su utvrditi:

 • maksimalno podnošljive doze
 • bilo kakve toksičnosti koje ograničavaju dozu
 • najniža doza koja potiče imunološki odgovor

Sudionici mogu odlučiti sudjelovati u dugoročnom praćenju toksičnosti i preživljavanja:

 • svaka 3 mjeseca tijekom 2 godine
 • svakih 6 mjeseci dodatne 3 godine
 • i godišnje u 10 godina

Rezultati studije na miševima iz 2010.

Studija na miševima iz 2010. sugerirala je da cjepivo usmjereno na a-laktalbumin može osigurati sigurnu i učinkovitu prevenciju raka dojke. Međutim, prerano je znati koliko dobro može djelovati kod ljudi. Također je prerano za utvrđivanje mogućih sigurnosnih problema ili kratkoročnih i dugoročnih nuspojava. Istraživači mogu pružiti više informacija o ovim pitanjima nakon ovog i sljedećih većih ispitivanja.

Istraživači očekuju da buduća ispitivanja uključuju žene koje su bez raka, imaju visok rizik od raka dojke te koje su se odlučile na bilateralnu mastektomiju kako bi smanjile rizik od nastanka raka.

Kada bi cjepivo moglo biti dostupno?

Ovo cjepivo je još uvijek u eksperimentalnoj fazi. Još uvijek mu je potrebno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA), a još je dug put dok ne postane dostupan javnosti. Istraživači očekuju da će ispitivanje faze 1 završiti u rujnu 2022. Ako bude uspješno, cjepivo može prijeći u ispitivanje faze 2 i faze 3. Čak i ako sve bude u redu, cjepivo je još najmanje nekoliko godina udaljeno od dobivanja odobrenja za opću upotrebu.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.