Zdravlje Simptomi i pomoć 19. listopada 2016.

Test: Odgovori na pitanja i provjeri je li tvoja glavobolja migrena

Zena-Glavobolja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smatra se da od 15 do 20 posto osoba pati od glavobolja, trajno ili povremeno s ponavljanjima. Glavobolje su najčešće u dobi od 25. i 65. godine te češće pogađaju žene.

Testiraj se

  • Je li glavobolja u posljednja tri mjeseca ograničila tvoje aktivnosti za dan ili više?
  • Osjećaš li tijekom glavobolje mučninu ili povraćanje?
  • Smeta li ti svjetlo dok imaš glavobolju?

Ako na ova tri pitanja odgovaraš potvrdno, to je znak da patiš od migrene, kaže prof dr. Vida Demarin. Dodaje kako je kod migrene važno pratiti kad se javlja i utvrditi moguće okidače  kako bismo ih izbjegavali. Najbolje je početi s vođenjem  dnevnika prehrane, u koji ćeš zapisati sve napadaje i tako moći povezati mogući uzrok migrene.

Čajevi korisni za prvu pomoć kod migrene

  • Odlične biljke protiv migrene su lovor, jaglac i stolisnik, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja. Dnevno treba popiti 1 do 2 šalice vrlo toplog čaja od ovih biljaka.
  • Neke od njih svojim eteričnim uljima  šire krvne žile, potiču prodiranje krvi u organe i pozitivno utječu na perifernu cirkulaciju. Neke stimuliraju i osvježavaju ili pak smanjuju stres i napetost.

Pet neobičnih vrsta glavobolje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.