Zdravlje 12. ožujka 2023.

Terapijsko pletenje dokazano pomaže oboljelima od Alzheimerove bolesti

Foto: Štrikeraj cafe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Udruga i Centar OZANA u suradnji sa Referentnim centrom za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinike za psihijatriju Vrapče Isprepleli su ruke te zajedničkim aktivnostima promoviraju terapijske učinke pletenja i kukičanja i izrađuju rukaviće za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

U proljeće 2021. godine udruga i Centar OZANA kroz svoj Štrikeraj café pokrenuli su inicijativu Isprepletimo ruke po uzoru na slične u inozemstvu. Tijekom inicijative korisnici OZANE i svi okupljeni oko njihovog Štrikeraj café-a izrađuju pletene i kukičane „rukaviće“ za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

„Rukavić“ (engl. twiddle muff ) je pleteni ili kukičani tuljac u koji se s obje strane mogu staviti ruke. Ukrašen je s puno detalja, također pletenih ili kukičanih, s vanjske i unutarnje strane, koje oboljeli mogu istraživati i vrtjeti prstima. Živih je boja te pruža vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju istovremeno osiguravajući da ruke budu ušuškane i na toplom. Osim što na oboljele djeluje utješno i umirujuće, stimulira njihovu motoriku i spoznaju. Ova nefarmakološka metoda pokazala se u kliničkoj praksi kao učinkovita augmentacija farmakološkog liječenja, bez rizika od dodatnih nuspojava.

Vrijednost inicijative prepoznali su Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatska Alzheimer Alijansa. Uz njihovu podršku niz ustanova, ali i svi zainteresirani pojedinci opskrbljeni su rukavićima, a inicijativa se nastavlja i dalje.

 | Author: Štrikeraj cafe Foto: Štrikeraj cafe

Dom Park osnovan je 1998. godine. Odlukom Gradske skupštine utvrđena je djelatnost Doma, prvenstveno organizirano pružanje usluga stanovanja, prehrane, pomoći i njege, organiziranje kulturno – zabavnih, obrazovnih, radnih i drugih aktivnosti ovisno o potrebama, sposobnostima i željama korisnika te odmora i rekreacije umirovljenicima i drugim starijim osobama. Dom Park skrbi o 380 korisnika. U Podružnici Lašćinska, Lašćinska cesta 98 a, koja skrbi o 200 korisnika postoje dvije Specijalizirane jedinice za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, svaka kapaciteta za smještaj 12 korisnika, a svih 24 mjesta je popunjeno. Pristup je multidisciplinaran, a Dom je otvoren za sve oblike suradnje kojom se podiže kvaliteta života korisnika.

Primopredaji je, osim ravnateljice Nataše Koražije, socijalnih radnica Zorane Stevanović i Snježane Božić, glavne sestre Vesne Kotrhe i radne terapeutkinje Ivane Soltić, prisustvovao i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, voditelj Referentnog centra RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi. Naglasio je kako je već odavno prepoznato da upravo kombinacija standardnog liječenja i individualno odabranih nefarmakoloških metoda znatno unaprjeđuje skrb i kvalitetu života osoba s demencijom i njihovih obitelji, pa stoga upravo tu doktrinu nastoje i promovirati kroz multidisciplinarni pristup u okviru Hrvatske Alzheimer alijanse. U ime OZANE, primopredaji rukavića prisustvovala je Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a.

 | Author: Štrikeraj cafe Foto: Štrikeraj cafe

Bila je to dobra prilika da, okupljeni u ugodnom razgovoru razmijene iskustava i planiraju nove oblike međusobne podrške i suradnje. A da sve neće ostati samo na razgovoru potvrđuje i činjenica da je sedam korisnica Doma za starije osobe Park, u pratnji stručnog osoblja, već posjetilo Štrikeraj café u Ulici grada Vukovara 239 te su se u srdačnoj i veseloj atmosferi prisjetile aktivnosti pletenja i kukičanja. Kao podršku za nastavak aktivnosti darovane su im igle za pletenje, kukice za kukičanje, vunice i nekoliko započetih rukavića.

Korisnice Doma Park uvijek vođene željom za novim znanjima i vještinama te prisjećanjem nekih već zaboravljenih iznimno je obradovala mogućnost sudjelovanja na „edukaciji“ o pletenju. Iako u početku pomalo skeptične, pletenje ih je vratilo u djetinjstvo, prisjetilo već naučenih a pomalo zaboravljenih vještina te potaknulo na razmjenu svojih priča i iskustava. Pletenjem se vježba fina motorika koje je iznimno bitna u starijoj životnoj dobi, a ujedno osoba može na različite načine iskazati svoju kreativnost, pozitivno utječe na kognitivne i spoznajne funkcije. Korisnice se iznimno vesele što će moći izrađivati „rukaviće“ za odjel Alzheimera te na taj način svojim doprinosom doprinijeti povećanju kvalitete života drugih korisnika.

 | Author: Štrikeraj cafe Foto: Štrikeraj cafe

Pletenje i kukičanje u Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče

OZANA kroz Štrikeraj café i inicijative koje u njemu pokreće, širi ljubav prema pletenju i kukičanju i želi potaknuti što više ljudi da usvoje te vještine ukoliko do sada još nisu. Pri tome pomažu svojim korisnicima jer prakticiraju vještine koje imaju tako puno pozitivnih učinaka ali isto tako pomažu i drugima, prvenstveno onima kojima su radove namijenili, ali i onima koji im se pridružuju u njihovoj izradi.

U Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče tako je postalo uobičajeno da pacijentice tijekom vizite, osim što razgovaraju sa liječnicima i ostalim stručnim osobljem, imaju priliku i pokazati što su isplele ili kukičale.
Inicijativa promovira pletenje i kukičanje kao učinkovitu nefarmakološku intervenciju, koja blagotvorno djeluje na oboljele i njegovatelje jer djeluje opuštajuće, razvija kreativnost, može odvratiti pažnju od kroničnih bolova, umanjiti osjećaj usamljenost i izolacije, pojačati osjećaj korisnosti i uključenosti u društvo i općenito pozitivno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Možda te zanima... Tatjana Jurić: "Gledala sam kako moju majku obuzima bolest" Zdravlje

Poziv za donaciju vune

Osim pletenjem i kukičanjem, ovu inicijativu možete podržati donacijom vuna. Vunice možete donijeti ili poslati u Štrikeraj café, Udruga OZANA, Ulica grada Vukovara 239, 10 000 Zagreb; a oni će ih proslijediti svima s kojima surađuju.

Za sve dodatne informacije obratite se na: strikeraj.cafe@centarozana.hr Možda te zanima... Značajno otkriće u liječenju Alzheimerove bolesti - novi lijek čeka odobrenje Zdravlje Možda te zanima... Otkriveno je zašto žene češće nego muškarci obolijevaju od Alzheimerove bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.