Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 20. listopada 2021.

Talijanska studija rasvijetlila zašto i neki cijepljeni umiru od koronavirusa

Foto: Guliver/Shutterstock Prosječna dob onih koji su umrli unatoč tome što su se cijepili je 85 godina. U prosjeku su imali pet postojećih bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mala je vjerojatnost da će osobe cijepljene protiv Covida-19 umrijeti od te bolesti, osim ako nisu jako stare ili, ako nisu bile već teško bolesne prije nego što su se zarazile, pokazali su rezultati studije provedene u Italiji.

Studija nacionalnog Zdravstvenog instituta (ISS), u sklopu redovitog izvješća ISS-a o umrlima od Covida-19, pokazuje da je prosječna dob umrlih unatoč tome što su se cijepili je 85 godina. U prosjeku su imali pet postojećih bolesti.

Prosječna dob umrlih koji se nisu cijepili bila je 78, uz već četiri postojeća stanja. Među umrlima koji su bili cijepljeni najviše je bilo slučajeva srčanih problema, demencije i raka. Analiza, provedena od 1. veljače do 5. listopada ove godine, proučavala je medicinsku dokumentaciju 671 necijepljene osobe koje su umrle od Covida-19 i 171 potpuno cijepljene osobe.

Možda te zanima... Tko i kada treba primiti treću doza cjepiva protiv COVID-19? Zdravlje

U promatranom razdoblju u Italiji je bilo 38.096 covid žrtava. Među njima je bilo 33.620 necijepljenih, 2130 primilo je samo jednu dozu ili su se zarazili nedugo nakon inokulacije i prije stvaranja antitijela, a 1440 ih je bilo potpuno cijepljeno.

Italija je u listopadu ostvarila cilj potpunog cijepljenja 80 posto stanovništva starijeg od 12 godina, prag koji je Vlada naznačila kao značajan stupanj sigurnosti od virusa. Unatoč postizanju cilja, Vlada je uvela obvezne covid zdravstvene propusnice za sve radnike od 15. listopada. Potez je izazvao prosvjede, povremeno i nasilne u nekoliko gradova, uključujući u glavnom gradu Rimu.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.