Zdravlje 28. prosinca 2023.

Talijan bi nakon presađivanja živaca iz noge ponovno mogao početi koristiti paraliziranu ruku

Foto: Unsplash Operacija prijenosa živaca nije nova, ali prije nije uključivala premještanje živca koji inače kontrolira stopalo na područje koje kontrolira ruku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Talijanu Marcellu Gavigliu (55) ruka je ostala paralizirana nakon teške prometne nesreće, koju bi nakon presađivanja živaca ponovno mogao početi koristiti.

Kirurzi u bolnici u Torinu po prvi puta u svijetu su uspjeli presaditi živac iz Marcellove djelomično amputirane nogu u njegovu paraliziranu ruku. Presadili su dio ishijadičnog živca (koji je kontrolirao kretanje njegove amputirane noge) u brahijalni pleksus (mrežu živaca koji povezuju leđnu moždinu s ramenom, rukom i šakom) paralizirane lijeve ruke piše Reuters

Teške ozljede zadobio u nesreći

Marcellu su morali amputirati dio lijeve noge nakon što ga je prije pet mjeseci udario motor dok je na svom mopedu putovao na posao. Osim što mu je stradala noga, zadobio je i ozbiljne ozljede brahijalnog pleksusa, zbog čega nije mogao koristiti nijednu ruku.

Operacija je obavljena 21. prosinca, a dio ishijadičnog živca koji je kontrolirao amputirano lijevo stopalo je presađen u područje ramena, čime bi se potencijalno mogla vratiti pokretljivost lijeve ruke.

Prije nego što bude jasno je li to moguće, Marcello će morati proći oko pet mjeseci postoperativne njege. Za sada još uvijek ne može pomaknuti ruku. Operacija prijenosa živaca nije nova, ali prije nije uključivala premještanje živca koji inače kontrolira stopalo na područje koje kontrolira ruku.

"Mislimo da je ovo pionirska operacija jer ako funkcionira, to znači da mozak može kontrolirati i druge dijelove tijela koje nismo očekivali, a također otvara nova polja u neurološkim istraživanjima", rekao je jedan od kirurga Paolo Titolo. Cilj je vratiti funkciju hvatanja. 

Postupak je rezultat četverogodišnjeg istraživanja i objavljen je u medicinskom časopisu Injury. Marcello nije puno razmišljao o pionirskom aspektu operacije, samo je mislio da je to odlična prilika koju bi trebao iskoristiti. "Samo sam razmišljao o tome da se oslanjam na tim vrlo dobrih liječnika i da mogu opet malo pomicati ruku", rekao je Marcello.

Možda te zanima... Zahvaljujući spinalnom implantantu ponovno prohodao Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.