Zdravlje 29. travnja 2017.

Svjetski je dan plesa, a znanost tvrdi - ples nas čini pametnijima!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Medicinski magazin New England objavio je rezultate istraživanja koje se bavilo utjecajem plesa na moždanu aktivnost i svijest. Istraživanje je proveo Medicinski fakultet Albert Einstein iz New Yorka, a njegovo provođenje je trajalo 21 godinu.

Istraživači su promatrali brojne fizičke i psihičke aktivnosti koje potencijalno mogu povoljno utjecati na razvoj mozga, a samim time i inteligenciju. Pod povećalom se našlo sve od slaganja puzli, sviranja instrumenta, plesa do raznih vrsta sporta.

Ples pomaže ublažiti simptome Parkinsonove bolesti

Na iznenađenje znanstvenika, pokazalo se da je od svih fizičkih aktivnosti koje su analizirane jedino ples utječe na neurološki razvoj. Uz to, niti jedna od psihičkih aktivnosti koje su istraživane nije toliko snažno aktivirala kognitivne procese kao ples.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zaključili su kako često plesanje može smanjiti rizik pojave demencije i do 76%.

Način na koji ples utječe na neuroplastičnost mozga, zaprepastio je znanstvenike. Dr. Robert Katzaman je tako izjavio da "ples jača kognitivne funkcije mozga i povećava broj sinapsi", prenosi thinkinghumanity.com. Gradeći nove moždane veze, ples donosi brojne benefite, među kojima i poboljšano pamćenje i lakše donošenje odluka.

Trbušnim plesom protiv PMS-a

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.