Zdravlje Simptomi i pomoć 25. svibnja 2019.

5 koraka za samopregled štitnjače

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesti štitnjače koji se obilježava 25. svibnja, donosimo ti ilustrirani samopregled kako bi se na vrijeme primijetile eventualne nepravilnosti.

1. Gledaj svoj vrat u ogledalu

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stani pred ogledalo tako da jasno vidiš svoj vrat. Obrati pažnju na područje između Adamove jabučice i ključne kosti jer se tamo nalazi štitnjača.

2. Nagni glavu unatrag

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Problemi sa štitnjačom

Nagni glavu unatrag, uz bradu usmjerenu prema gore, tako da i dalje vidiš u ogledalu područje gdje se nalazi štitnjača.

3. Progutaj vodu i proučavaj

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Popij malo vode. Dok gutaš, promatraj ima li na tom području nečeg neuobičajenog – čudnih izbočina ili oteklina, na primjer. Ponovi postupak nekoliko puta.

4. Opipaj područje dok gutaš

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Popij još vode. Ovaj put opipaj to područje dok gutaš te nastavi opipavati i nakon gutanja provjeravajući ima li kakvih izbočina ili oteklina.

5. Po potrebi posjeti liječnika

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako si primijetila bilo što neuobičajeno, svakako se obrati liječniku. Moguće je da nije ništa, no bolje je obaviti preglede i isključiti bolesti štitnjače.

Možda te zanima... Što sam naučila o sebi nakon dijagnoze karcinoma štitnjače? Zdravlje Možda te zanima... Dosje štitnjača: Ako se ne liječi pravilno, bolesna štitnjača može usporiti srce i bubrege! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.