Zdravlje Simptomi i pomoć 01. prosinca 2016.

Svjedočanstvo o krivoj dijagnozi: Ukočeni vrat bio je simptom smrtonosne infekcije

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije dvije godine Loren Kleinman osjećala je bolove u vratu, a njen liječnik je rekao kako joj je lijeva strana vrata ukočena zbog napetih mišića. No, Loren tvrdi kako je već tada posumnjala kako je nešto drugo u pitanja ali je smatrala da mora vjerovati u liječničku dijagnozu.

Dva dana kasnije bol se pogoršala te se ipak konzultirala s drugim liječnikom koji joj je također dijagnosticirao mišićnu napetost

Otkriveno je da su bolovi u vratu posljedica smrtonosne infekcije

Kasnije tog tjedna, Loren je otišla na službeni put u New Hampshireu, gdje je završila u bolnici s dijagnozom infekcije stafilokokom, što je izazvalo razvoj apscesa u mišiću i ozbiljnju upalu mekog tkiva vrata. Apsces je nakupina gnoja koja obično nastaje uslijed bakterijske infekcije. Kada bakterije napadnu zdravo tkivo, infekcija se širi tim područjem, u ovim slučaju vratom. Nažalost, kod Loren je došlo i do sepse jer je vrat bio zaražen više od tjedan dana. Liječnici u bolnici su se borili za njen život, a četiri dana je bila na intravenoznim antibioticima i više od mjesec dana na terapiji oralnim antibioticima. Uz to je morala obaviti niz pregleda, od biopsije, CT-a do liječničkih pregleda za kontrolu zarazne infekcije.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što se Lorenin vrat vratio u normalu a upaljeno tkivo splasnulo, nakon biopsije koja je pokazala da nema rak i nakon terapije antibioticima koji su uzrokovali utrnulost na većem dijelu desne strane njenog tijela, nakon što su osip i intenzivan osjećaj suhe kože zaustavljeni, poslije niza neprospavanih noći i nebrojenih posjeta liječnicima za zarazne bolesti, nitko nije znao od kuda je infekcija došla. Nitko nije znao kako i gdje je sve počelo. Ipak, nakon što je obavila posljednji pregled i dobila CT nalaz, Loren je odahnula i odlučila kako će podijeliti svoju priče zbog svih onih koji se bore s teškim bolestima ili su i sami u opasnosti od mogućih infekcija koje je moguće liječiti na vrijeme.

Boja urina otkriva u kakvom je stanju organizam

Poručila je svima da postavljaju pitanja i traže drugo mišljenje

Loren priznaje kako iz ove situacije nije naučila više cijeniti vrijednost svog život jer je to i prije znala, ali je naučila da je drugo, a ponekad i treće mišljenje od velikog značaja. Ujedno je otkrila kako poznaje svoje tijelo puno bolje nego je mislila, čak i bolje od drugih liječnika te da zato ima pravo postavljati puno pitanja, naročito ako ta pitanja utječu na njeno zdravlje. 

Pogrešne dijagnoze su češće nego što mi mislimo, a čak i najmanja bol koja duže traje treba biti razlog za zabrinutost. Lorenina priča o pogrešnoj dijagnozi i dugotrajnom oporavku od smrtonosne infekcije trebala bi svima biti pouka da uvijek nastoje zaštiti sebe kada se nađu u sličnoj situaciji te da svi imaju pravo sumnjati u mišljenje liječnika, naročito ako imaju osjećaj da je situacija puno ozbiljnija od toga kako ju vidi liječnik. 

Ove vježbe smanjuju napetost, sprječavaju bolove i jačaju mišiće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.