Zdravlje 13. svibnja 2010.

Sunčane naočale nisu dovoljne

Suncane_Naocale_Plaza
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bliže se godišnji odmori i neizbježno izlaganje suncu pa se spremno opskrbljujemo kremama s visokim UV zaštitnim faktorom. A razmišljamo li o zaštiti naših očiju od štetnog UV zračenja? Oftalmolog Dean Šarić iz zagrebačke Poliklinike "Optotim" upozorava kako sunce jednako štetno djeluje na oči kao i na kožu

UV zrake kao nevidljivi dio sunčevog zračenja imaju potencijalno štetni učinak ne samo na ljudsku kožu već u konačnici i na naš vid. Što je kraća valna duljina, veća je energija zračenja i veća je mogućnost oštećenja.

"Oči su jednako osjetljive na štetne učinke UV zračenja kao i koža", upozorava dr. Dean Šarić, "a učinak UV zračenja je kumulativan. Najjednostavnije rečeno, naša koža i oči 'pamte' i 'sakupljaju' svako štetno izlaganje suncu. Što su oči izloženije UV-zračenju, veća je mogućnost pojave očnih promjena i očnih bolesti , pa nažalost i onih patoloških koje se inače pojavljuju u starosti. Međutim, nebriga o očima može već u ranijoj dobiti suočiti osobu s posljedicama poput katarakte, pterigija, pinguekule."

UV zračenje na našim očima najčešće uzrokuje oštećenja rožnice, leće i mrežnice. Ponekad nismo ni svjesni da su žute mrlje na bjeloočnici od zjenice prema nosu alarm za oprez. Zabrinjavajući je podatak da čak 80 posto životnog izlaganja suncu nastupa do 18. godine života, kada je rizik od štetnog djelovanja UV zraka veći, jer mladi ljudi imaju šire zjenice, što dopušta ulazak više svjetla u oči.

Šešir, naočale ili leće?

Upitali smo dr. Šarića kakva je zaštitita očiju od štetnog učinka UV zračenja najsigurnija:

"Uz šešir ili kapu sa širokim obodom potrebno je nositi i kvalitetne sunčane naočale s UV zaštitom koje prate zakrivljenost lica. One blokiraju gotovo svo UV zračenje koje pada na njih i štite osjetljiva tkiva oko očiju. No čak i uz njih, sunčane zrake prodiru sa strane i ipak ulaze u oko. Periferne UV zrake koje prodiru sa strane sunčanih naočala dolaze do rožnice u koncentriranom obliku, a takve koncentrirane zrake su puno štetnije od onih zraka koje ulaze na rožnicu direktno."

Izvrsna zaštita je nošenje kontaktnih leća s UV zaštitom koje oči štite od perifernih zraka i zraka koje se reflektiraju od površine mora, pijeska i ostalih površina, a koje šešir niti naočale ne blokiraju. One također prekrivaju najosjetljivije dijelove površine i štite unutarnje dijelove oka od oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

"Takve leće su također jedina raspoloživa zaštitau trenucima kada oči nisu zaštićene naočalama ili kapom, bilo da su zaboravljene, ili ih se ne može nositi zbog nepraktičnosti, primjerice tijekom sportskih aktivnosti", objasnio je dr. Šarić.

Zanimljivosti o UV zračenju

 • Intenzitet UV zračenja na površini Zemlje ovisi o nizu čimbenika iz okoliša poput visine sunca, geografske širine i dužine, refleksije tla, koncentracije ozona u atmosferi i prisutnosti oblaka.
 • Oblaci smanjuju, ali ne i eliminiraju UV zračenje. Najviše UV zračenja propuštaju visoki i nepostojani oblaci.
 • Kod viših nadmorskih visina, atmosferski zaštitni sloj je tanji pa je smanjena UV zaštita. Sa svakim povećanjem visine za 1000 metara UV zračenje se povećava od 10 do 12 posto.
 • UV-zrake mogu biti jače zbog refleksije od vode, snijega ili pijeska. Suha pješčana plaža može reflektirati oko 15-20 posto, dok morski valovi reflektiraju 10-30 posto UV zračenja.
 • UV zračenje na dubini od pola metra ispod površine vode još uvijek ima jačinu od 40 posto.
 • Jakost UV zračenja intenzivnija je od travnja do rujna, ali isto tako može biti naglašena tijekom zime. Snijeg može reflektirati i do 80 posto UV zračenja.

Leće s najjačom UV zaštitom

Danas postoje različite kontaktne leće s UV zaštitom, a preporuka je oftalmologa je da se koriste leće koje imaju zaštitu od 99 posto za UVB i 95 posto za UVA zrake.

Kod mekanih kontaktnih leća najveća do danas postignuta UV zaštita je 98 posto za UVB i 88 posto za UVA, koju posjeduju Acuvue kontaktne leće tvrtke Johnson&Johnson.

Postoje i jednodnevne kontaktne leće 1 Day Acuvue Moist i Acuvue Oasys. Zaštitni faktor ugrađen je u sam materijal leća tako da se ne može istrošiti tijekom nošenja kontaktnih leća.

Posebne pogodnosti Kluba Optotim&ACUVUE®

Besplatno se učlani u Klub Optotim&ACUVUE® i uštedi do 400 kuna. Zanima te kako?

Kupi 2 kutije 1 Day Acuvue® TruEye™ leća i ostvari sljedeće pogodnosti:

 • Besplatno se učlani u Klub Optotim&ACUVUE®
 • Na dar dobivaš 5 pari kontaktnih leća 1DAY ACUVUE® TruEye™ s UV zaštitom 
 • besplatan specijalistički oftalmološki pregled
 • besplatna dostava kontaktnih leća na kućnu adresu
 • odaberi najpogodniji način i dinamiku plaćanja: mjesečnu, tromjesečnu, polugodišnju i godišnju

Klinkni ovdje i prijavi se!

Više info: Poliklinika "Optotim", Bogovićeva 1, Zagreb, www.poliklinikaoptotim.hr, tel: 01 4832 395

Optika "Optotim", Bogovićeva 1, Zagreb, www.optotim.com tel: 01 61 85 805

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.