Zdravlje 19. listopada 2020.

Stvarna priča iza stihova nove pjesme Lane Klingor Mihić!

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se na prvu čini kao pjesma o pronalaženju vlastite snage u teškim trenutcima, pjesma „Lampioni“ je mnogo više od toga. Ova pjesma slavi osobe koje su pronašle svoju snagu unatoč nezahvalnom i neugodnom stanju kože kakvo predstavlja atopijski dermatitis.

Kao majka imam uvid u to što znači boriti se s atopijskim dermatitisom, a gledajući svoju djecu kako odrastaju, počela sam istraživati više o toj bolesti. Saznala sam tako da od njega pati do 8 posto odraslih i do 20 posto djece, a to i nije ni tako malo ni tako rijetko! Istraživala sam dalje, razgovarala o tome s prijateljima i znancima te saznala koliko ljudi trpi u tišini. To je bio moj poticaj za stvaranje ove pjesme kroz glazbu oboljelima dati glas", izjavila je Lana.

Glazbu i tekst napisala je Andrea Čubrić, a pjesmu prati i zanimljiv video broj koji možete pogledati na sljedećem linku:
 Naime, iako se često smatra bolešću koja pogađa uglavnom djecu, atopijski dermatitis u odrasloj dobi dolazi sa sasvim novim setom izazova za oboljele, pogotovo kada se radi o umjerenim i teškim oblicima te bolesti koja zahvaća bilo koji dio kože na tijelu. Pojedinci se susreću s predrasudama i pitanjima poput “Je li zarazno?” i “Što vam se dogodilo?”, posebno kad su zahvaćeni izloženi dijelovi kože poput lica, vrata ili ruku. To dovodi do osjećaja izloženosti i srama zbog čega oboljeli često izbjegavaju društvene događaje, veze, putovanja te propuštaju poslovne prilike. Atopijski dermatitis u adolescentskoj dobi često je uzrok zadirkivanja i vršnjačkog nasilja koje može ostaviti duboke traume. Većina predrasuda dolazi iz neznanja, kako okoline tako i samih pacijenata.

Nadam se da će ova pjesma pomoći oboljelima od atopijskog dermatitisa pronaći snagu kako bi prihvatili i zavoljeli sebe u svojoj koži, kakve god im izazove ona zadavala. Istovremeno, nadam se da će i svima drugima pomoći shvatiti s čime se oboljele osobe svakodnevno bore i umjesto predrasuda, pružiti im toliko potrebnu podršku i pomoć”, kaže Lana.

Pjesmu „Lampioni“ slušajte na streaming servisima.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.