Zdravlje Simptomi i pomoć 30. svibnja 2019.

Stručnjaci odgovaraju: Je li higijenski piškiti u tušu?

Foto: Guliver/Shutterstock Osobe koje češće borave u javnim prostorima bez adekvatne zaštite (japanki u ovom slučaju) sklonije su gljivičnim infekcijama noktiju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mokrenje u tušu jedna je od onih stvar koje su mnogi ljudi napravili u nekom trenutku, ali možda nerado priznaju. No je li iz zdravstvene perspektivne dobro mokriti pod tušem?

Vjerojatno si čula i da je urin sterilan, ali stručnjaci razmatraju je li zdravo kao što je praktično urinirati pod tušem. 

Što se nalazi u mokraći?

Mokraća je uglavnom voda, prema Klinici Mayo. "Međutim, može sadržavati i gomilu drugih tvari", rekla je dr. Stephanie Kielb, urologinja sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern, dodajući: "To uključuje ureu (otpad koji nastaje razgrađivanjem proteina), urokrom (daje pigment mokraći), kreatinin (otpad koji nastaje normalnom razgradnjom mišića) i amonijak (spoj koji daje intenzivan miris mokraći kad je previše koncentriran). Ako piješ određene lijekove ili vitamine, oni se također mogu izlučiti kroz mokraću." 

Zajedno kao tekućina ti različiti sastojci putuju od tvojih bubrega, kroz mokraćovode i u mjehur

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mokraća nije sterilna

Dugo vremena su znanstvenici smatrali da je urin sterilan, no novija istraživanja su opovrgnula ovu tvrdnju. "Naime, teorija o sterilnoj mokraći proizašla je iz uvjerenja da je urinarni trakt (koji uključuje mokraćni mjehur) smatran sterilnim zato što su tehnike za otkrivanje bakterija u ovom području bile ograničene. Međutim, nova istraživanja ukazuju na prisutnost mikrobioma mjehura ili bakterija koje normalno žive u harmoniji unutar ovo organa", objasnila je dr. Kielb. 

Kao što crijeva i vagina imaju mikrobiome, tako ima i urinarni trakt, što znači da neke od tih bakterija mogu završiti u mokraći. To ne znači da su nužno loše jer bakterije mogu i pomoći održati taj dio tijela zdravim.

"Međutim, ako imaš zdravstvene probleme kao što je infekcija mokraćnog sustava, bakterije također mogu ući u tvoju mokraću", rekao je dr. David Kaufman, ravnatelj Urologije Central Parka za Self. 

"Teoretski štetne bakterije iz mokraće mogu ući u otvore na koži, poput posjekotina", objasnio je dr. Gary Goldenberg, pomoćnik kliničkog profesora dermatologija na Medicinskom fakultetu Icahn na brdu Sinai u New Yorku. Primjerice, brijanje uzrokuje mikroporezotine na koži, a ako imaš infekciju urinarnog trakta i mokriš u tušu, bakterije iz mokraće na taj način mogu ući u tvoju kožu. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko je zapravo nehigijenski mokriti pod tušem? 

Osim rijetkog rizika od infekcije koji smo detaljno opisali, nema stvarnog zdravstvenog rizika od mokrenja pod tušem. A kada je riječ o prosuđivanju koliko je to higijensko, to može biti subjektivno. Ako ne želiš da se mokraća zadrži na tijelu ili u kadi nakon tuširanja, pobrini se da opereš svoje tijelo i tuš prije nego što ga napustiš. 

Možda te zanima... Zašto dodirivanje pupka izaziva nagon za mokrenjem? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.