Zdravlje Simptomi i pomoć 16. veljače 2023.

Strategija u 7 koraka za sprečavanje bubrežnog kamenca

kava
Foto: Pexels Osobe koje su pile jednu šalicu kave s kofeinom imale su 26 % manji rizik za nastanak bubrežnog kamenca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako niste sami iskusili, vjerojatno ste čuli da je bol uzrokovana bubrežnim kamencom jedna od gorih i često je "u društvu" porođajne boli. Ako znate ili sumnjate da vaši bubrezi nisu u najboljem stanju ili ako su zdravi i hoćete da takvi i ostanu držite se ovih savjeta kako biste izbjegli nastanak bubrežnog kamenca.

Pitejte puno vode - bubrežni kamenci obično se sastoje od kalcija i fosfata ili oksalata, minerala apsorbiranih iz hrane, a koji se normalno izlučuju kroz urin. Kada urin postane previše koncentriran, minerali se mogu kristalizirati u obliku kamenja. Pomaže unos dovoljne količine vode, preporučuje se oko osam čaša vode na dan.

Krećite se - prema studiji objavljenoj u Journal of the American Society Nephrology (glasilo Američkog udruženja nefrologa) čak i sasvim malo redovite tjelovježbe može smanjiti rizik od nastanka bolesti bubrega za 33 %. Pod "malo vježbanja" se podrazumijeva tri sata lagane šetnje tjedno ili sat intenzivne vježbe.

Zdravi ste onoliko koliko su zdravi vaši bubrezi, pročitajte što točno znači

Izbjegavajte zaslađene napitke - studija provedena u Brigham and Women's Hospital pokazala je da osobe koje popiju bar jedno zaslađeno piće na dan imaju 23 % veći rizik od nastanka bubrežnih kamenaca u odnosu na one koji piju jedno zaslađeno piće tjedno. Fruktoza povećava kalcij, oksalat i mokraćne kiseline, što doprinosi stvaranju kamenca.

Bubrezi_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Povećajte unos kalcija - budući da se kamenac uglavnom stvara od kalcija, liječnici su smatrali da treba ograničiti njegov unos. Ali nakon novih saznanja pokazalo se da se ne treba ustručavati od unosa kalcija kroz hranu. Ne preporučuje se uzimanje nadomjestaka kalcija, ako imate problema s bubrezima jer se oni ne apsorbiraju na isti način kao kalcij iz hrane i mogu doprinijeti povećanju količinu kalcija u urinu. 

Tipovi bubrežnih kamenaca i načini liječenja

Pijte kavu - osobe koje su pile jednu šalicu kave s kofeinom imale su 26 % manji rizik za nastanak bubrežnog kamenca, oni koji su pili kavu bez kofeina 16 % manji rizik, dok su uživatelji čaja imali 11 % manji rizik, navedeno je u studiji objavljenoj u Clinical Journal of American Society of Nephrology.

Obratite pažnju na metabolički sindrom - metabolički sindrom je ozbiljno stanje koje može uzrokovati srčani udar, dijabetes pa čak i smrt. Na metabolički sindrom može upućivati višak masnoća na području trbuha, visok udio triglicerida u krvi, niska razina dobrog kolesterola (HDL-a), visok krvni tlak. Metabolički sindrom povećava rizik od nastanka bubrežnih kamenaca za 54 %, ako postoje dva od navedenih simptoma te za 70 %, ako postoje tri simptoma.

Poželjne i nepoželjne namirnice za bubrege

Ograničite unos proteina - stručnjaci kažu da višak proteina koji se uglavnom uzimaju u neuravnoteženim visokoproteinskim dijetama stvaraju "pogodno tlo" za nastanak bubrežnih kamenaca.

Možda te zanima... Višak proteina u mokraći: Simptomi i kako regulirati stanje prehranom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.