Zdravlje 23. ožujka 2012.

Što znače promjene na tvojim grudima?

Grudi-Pregled1
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge tegobe vezane za grudi tek su iritantan uvod u mjesečnicu. Katkad, međutim, izazivaju pretjeranu osjetljivost, nastanak kvržica i bol, a katkad uopće nisu vezane za tvoj mjesečni ciklus. Iako najčešće promjene imaju jednostavno objašnjenje, redovito ih prati i pregledavaj grudi 

Pročitaj ulomak iz knjige "Biblija prirodnog zdravlja za žene", dr. Marilyn Glenville, u izdanju Školske knjige i saznaj više o zdravlju svojih grudi.

Fibrocistična bolest dojke

Ova je bolest najčešći uzrok kvržica i bolova u grudima u žena između 30 i 50 godina. Potpuno je benigna, a simptomi, koji se pogoršavaju prije mjesečnice, uključuju natekle i bolne grudi te jednu ili više kvržica.

Smatra se da su fibrocistične promjene u grudima povezane s mjesečnim oscilacijama hormonske razine u tijelu. Svaki se mjesec tijelo sprema za moguću trudnoću i grudi se spremaju za stvaranje mlijeka. Bolest vjerojatno nastaje zbog takve reakcije grudi na hormonske podražaje tijekom ciklusa. Ako su i druge žene u tvojoj obitelji bolovale od fibrocistične bolesti dojke, vjerojatno ćete je i vi imati.

Dijagnosticiranje fibrocistične bolesti dojke

Fizički pregled

Liječnik fibrocističnu bolest dojke dijagnosticira pipanjem dijelova dojke u kojima se nalaze kvržice, obično ispod pazuha. Za razliku od kancerogenih kvržica u grudima, fibrocistične su kvržice mobilne, često zaobljene, glatkih rubova i pomalo gumaste ili nestalna oblika.

Mamografija

Nije li liječnik fizičkim pregledom točno ustanovio boluješ li od te bolesti ili ne, možda će ti preporučiti mamografiju. Ako si u menopauzi ili primaš supstitucijsku hormonsku terapiju, tkivo tvojih grudi bit će gušće no inače, što često ometa analizu rezultata mamografije.

Ultrazvučni pregled i biopsija

Iako ultrazvučni pregled grudi može biti skup, često je dijagnoza na osnovi njega pouzdanija od one na osnovi mamografije. Ako tvoj liječnik ni nakon ultrazvučnog pregleda nije siguran jesu li kvržice u tvojim grudima zloćudne, zatraži specijalistički pregled. Iako je vrlo neugodna, biopsija iglama vjerojatno je najpouzdanija dijagnostička metoda. Naime, tkivo se vadi iz kvržice i šalje na laboratorijske pretrage.

Konvencionalno liječenje

Lijekovi

Jedini su neoperativni oblik liječenja koji ti liječnik može savjetovati protiv bolova i kvržica u grudima lijekovi koji reguliraju hormone ili ublažavaju bol. Primjerice, lijek Bromokriptin snižava razinu prolaktina (hormona koji potiče tkivo dojke i proizvodnju mlijeka) i tako olakšava bol.

Kontracepcijske pilule umjetno mijenjaju hormonski ciklus i uravnotežuju hormone. Lijekovi Danazol i Tamofiksen antiestrogeni su koji blokiraju mjesečni ciklus i tako smanjuju bol u grudima, a sintetski oblici hormona koji oslobađa gonadotropne hormone (GnRH) u obliku spreja za nos ili injekcije tijelo dovode u stanje menopauze i tako smanjuju bol.

Iako sve to na prvi pogled djeluje krasno, lijekovi koji blokiraju hormone imaju i popratne pojave. Lijekovi za smanjenje bolova u grudima mogu izazvati mučnine, vrtoglavicu te promjene raspoloženja, ali i trombozu, depresiju i debljanje. Tamofiksen također povećava rizik od osteoporoze.

Prirodna progesteronska krema

Uobičajeni lijek protiv fibrocističnih i bolnih grudi jest progesteronska krema. Neke žene utrljavaju kremu u grudi u određenom dijelu ciklusa. Smatra se da masne stanice u tkivu grudi apsorbiraju progesteron kako bi suzbile dominaciju estrogena i smanjile bol.

Fibrocistične promjene obično nestaju nakon primjene kreme tijekom dvaju ili triju ciklusa. Ipak, u ovome kontekstu riječ prirodna ne znači prirodna podrijetla. To znači jednaka kao i u prirodi, ali umjetno proizvedena.

Prirodna je progesteronska krema lijek koji je izradio čovjek i nije jednaka kao biljke ili homeopatski lijek. Zanimljivo, popratne pojave upotrebe kreme uključuju osjetljivost i povećanje grudi. Zapravo je to i logično jer mnoge žene kažu da su upravo to prvi simptomi trudnoće, kad razina progesterona izrazito raste. Neka istraživanja dokazuju da krema povećava rizik od raka dojke.

Operativni zahvat

Neki liječnici tvrde da je jedini način uklanjanja cikličkih bolova u grudima uklanjanje glavnog izvora estrogena i progesterona u tijelu – jajnika. Nikako ne preporučujem taj način liječenja. To će, doduše, zaista smanjiti bol u grudima, ali ćeš vrlo brzo ući u menopauzu. Kako bi ti nadoknadio manjak hormona, liječnik će preporučiti supstitucijsku hormonsku terapiju za estrogen, ali ona može izazvati osjetljivost i bolove u grudima te njihovo povećanje.

Uvučene bradavice

Uvučene su bradavice mnogo češći problem no što možda misliš: svaka peta žena ima taj problem. Bradavice su uvučene jer je njihovo tkivo povezano s kratkim izvodnim mliječnim kanalićem i mišić bradavice ne može nadjačati silu kojom kanalić bradavicu vuče prema unutra.

Iako se mnoge žene brinu zbog uvučenih bradavica, one ne mogu spriječiti dojenje, a i spolni odnosi mogu biti fantastični. Ako su bradavice djelomično uvučene (katkad su usmjerene prema unutra), obično ćeš ih moći izvući prstima. Ako su bradavice potpuno uvučene, kirurški je zahvat jedna od mogućnosti liječenja. No zapamti da se bradavice katkad prirodno ispupče tijekom dojenja. Planiraš li uskoro imati dijete, možda bi bilo pametnije pričekati s operacijom.

Jedan je britanski kirurg izmislio neagresivnu spravu zvanu Avent Niplette, koju možeš naručiti preko interneta u cijelom svijetu. Sprava bradavice nježno izvlači u plastičnu školjku sličnu naprstku. Mnogim ženama bradavica trajno ostaje ispupčena i kruta nakon samo četiri tjedna primjene.

Prehrana

Prije nego što se odlučiš uzeti lijekove, pokušaj primijeniti liječničke i nutricionističke savjete. Slijedi ih tri mjeseca. Nakon toga ćeš ustanoviti možeš li prirodnim pristupom umanjiti svoje tegobe bez liječničke intervencije.

Ne bude li nikakve pozitivne promjene, možda su lijekovi za tebe zaista jedino rješenje. Najprije slijedite savjete iz dijete za uravnoteženje hormona. Moraš ih se strogo pridržavati želiš li ostvariti dugoročne promjene i uravnotežiti svoje hormone. Posebno je važno slijediti sljedeće nutricionističke naputke.

Izbaci metilksantine i smanji unos zasićenih masnih kiselina

Metilksantini su tvari koje nalazimo u kavi, čaju, Coli, čokoladi, kavi bez kofeina i nekim lijekovima, a uzrokuju osjetljivost grudi. Stoga ih je važno potpuno izbaciti iz prehrane. Čitajte etikete na proizvodima.

Preporučujem ti prehranu s malo zasićenih masnih kiselina jer velike količine u tijelu (koje uneseš jedući crveno meso, kolače, slastice i slično) povećavaju razinu estrogena.

Jedi fitoestrogene i povećaj unos vlakana

Dovoljna količina fitoestrogena u hrani (nalazimo ih ponajprije u mahunarkama,slanutku, leći, soji) uravnotežuje tvoje hormone. Problemi s grudima rjeđi su u kulturama u kojima je takva hrana dio svakodnevne prehrane.

Zadovoljavajući unos vlakana može olakšati bol u prsima jer pomaže pri izlučivanju suvišnih hormona iz tijela. Patiš li od zatvora ili ti crijeva ne rade redovito, tijelo ne izbacuje otpadne tvari, toksine i hormone dovoljno učinkovito.

Topiva vlakna koja nalazimo u povrću i biljkama, odnosno zobi, smeđoj riži i cjelovitim žitaricama, najviše pomažu pri bolu u prsima jer se ta vlakna vezuju na hormone. Jedi bar jednu porciju cjelovitih žitarica i dvije porcije povrća na dan.

Ostali prirodni tretmani

Aromaterapija

Kako bi smanjila bol u grudima, pokušaj rabiti kompresu za grudi natopljenu eteričnim uljima. Po tri kapi ulja od đumbira, njemačke kamilice i lavande dodaj u zdjelu sa šalicom mlake vode. Presavijenu gazu položi preko površine vode i ostavi tako deset sekunda kako bi stigla upiti čestice ulja koje plutaju po površini. Izvadi gazu i iscijedi je.

Tkaninu položi na golu dojku i ostavi je ondje pet do deset minuta. Ako je potrebno, postupak ponovi i na drugoj dojci.

Vježbanje

Redovito vježbanje pomaže uravnotežiti hormone. Nastoj 30 minuta na dan izvoditi vježbe koje te nakratko ostave bez daha.

Pregledavaj grudi

Opet bih željela naglasiti koliko je važno redovito pregledavati grudi. Imaš li razloga za brigu, pregledavaj ih svaki dan, a ako ne, jedanput na mjesec.

Pripazi na grudnjak

Neka istraživanja pokazuju da se ciklički bolovi u grudima i fibrocistične promjene mogu smanjiti jednostavnim izbjegavanjem nošenja grudnjaka. Neki liječnici vjeruju da grudnjak ograničava protok limfe kroz tkivo grudi (neposredno su ispod svake dojke limfne žlijezde) pa se zbog toga nakupljaju toksini i uzrokuju bol.

Iako još nije potvrđena veza između nošenja grudnjaka i bola u grudima, izbjegavaj grudnjake podstavljene žicom ili uske grudnjake. Radije nosi sportske grudnjake, potkošulje s ušivenim košaricama ili jednostavno grudnjake bez žice. Kad god možeš, ponajprije noću, ne nosi grudnjak.

Dodaci

  • B-kompleks (koji sadržava 25 mg svih vitamina B, uzimaj svaki dan). B su vitamini važni pri ublažavanju bolova u grudima jer tijelu pomažu da izluči višak hormona.
  • Vitamin E (400 – 600 iu na dan). Istraživanja su pokazala da vitamin E ublažava bol u grudima. Povećaj unos vitamina E prehranom: jedite bademe, lisnato zeleno povrće, zob, soju i cjelovite žitarice. Uz povećanje unosa vitamina E hranom istodobno uzimajte i dodatak prehrani na bazi vitamina E tri mjeseca. Bolje je uzimati d-alfa tokoferol, a ne dl-alfa tokoferol, koji je sintetički oblik.
  • Ulje žutog noćurka (240 – 320 mg na dan). Gama-linolenska kiselina (GLK) u ulju žutog noćurka uravnotežuje zdrave i nezdrave prostaglandine u tijelu i tako smanjuje bol u grudima. Patiš li od padavice, posavjetuj se s liječnikom prije uzimanja kapsula gama-linolenske kiseline.
  • Probiotici (koji sadržavaju bar deset milijardi organizama u kapsuli; uzimati jednu kapsulu na dan). Probiotici pomažu smanjiti razinu enzima u tijelu ponovnom apsorpcijom iskorištenih hormona. Također pospješuju redovit rad crijeva, što dodatno smanjuje mogućnost ponovne apsorpcije toksina u tijelo.

Bilje

Biljni lijekovi pomažu pri uravnoteživanju hormona i jetrima pri preradi i izbacivanju iskorištenog estrogena iz tijela.

  • Konopljika (Vitex agnus castus) pomaže pri regulaciji razine prolaktina i tako smanjuje osjetljivost grudi. Uzimaj je dvaput na dan kao žličicu tinkture otopljenu u malo vode ili kao kapsulu od 200 do 300 mg.
  • Čekinjasta broćika (Galium aparine) pomaže pri detoksikaciji te smanjuje otekline i napuhivanje grudi. Uzimaj je dvaput na dan kao žličicu tinkture otopljenu u malo vode ili kao kapsulu od 200 do 300 mg.
  • Ginko biloba (Ginkgo biloba) će ti pomoći pri regulaciji receptora estrogena. Uzimaj kapsulu od 300 mg na dan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.