Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 09. studenoga 2022.

Što se događa u svakom stadiju različite vrste raka?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stadij raka se odnosi na način kako se opisuje koliko je rak dojke opsežan, uključujući veličinu tumora, je li se proširio na limfne čvorove, je li se proširio na udaljene dijelove tijela i koji su njegovi biomarkeri. Stadij se može odrediti prije i/ili nakon operacije.

Stadij tumora određen prije operacije naziva se kliničkim stadijem i procjenjuje se različitim metodama, fizikalnim pregledom, radiološkim i endoskopskim metodama. Patološko određivanje stadija tumora provodi se nakon operativnog zahvata u kojem se odstranjuje tumor, a često i limfni čvorovi koji se nalaze u području uz tumor. Ponekad se klinički i patološki stadij mogu razlikovati jer se tek nakon operacije ustanovi da se tumor proširio više nego se to uspjelo procijeniti predoperativnim dijagnostičkim metodama te je stoga patološki stadij tumora precizniji i važniji za daljnje liječenje bolesnika. Poznavanje stadija pomaže liječniku da preporuči najbolju vrstu liječenja i može pomoći u predviđanju pacijentove prognoze za oporavak. Postoje različiti opisi stadija za različite vrste raka.

TNM sustav za određivanje stadija tumora

TNM-sustav je prvi razvio i primijenio francuski liječnik Pierre Denoix, a od 1953. godine kada ga je preuzela i doradila UICC (Union for International Cancer Control) postao je najčešće upotrebljavani sustav za određivanje proširenosti tumora. Rezultati dijagnostičkih testova služe liječnicima kako bi dobili odgovore na ova pitanja:

  • Tumor (T): Koliki je primarni tumor dojke? Koji su njegovi biomarkeri?
  • Čvor (N): Je li se tumor proširio na limfne čvorove? Ako da, gdje, koje veličine i koliko?
  • Metastaze (M): Je li se rak proširio na druge dijelove tijela?

Rezultati se kombiniraju kako bi se odredio stadij raka za svaku osobu.

Tumor (T)

Korištenjem TNM sustava, "T" plus slovo ili broj (0 do 4) koristi se za opisivanje veličine i lokacije tumora. Veličina tumora mjeri se u centimetrima (cm). Stadij se također može podijeliti u manje skupine koje pomažu da se tumor još detaljnije opiše. Specifični podaci o stadiju tumora navedeni su u nastavku.

TX: Primarni tumor se ne može procijeniti.

T0 (T nula): Nema dokaza o raku dojke.

Tis: Odnosi se na karcinom in situ. Rak je ograničen unutar kanala tkiva dojke i nije se proširio u okolno tkivo dojke. Postoje 2 tipa karcinoma dojke in situ:

  • Tis (DCIS): DCIS je neinvazivni rak, ali ako se ne ukloni, može se kasnije razviti u invazivni rak dojke. DCIS znači da su stanice raka pronađene u kanalima dojke i da se nisu proširile dalje od sloja tkiva gdje su nastale.
  • Tis (Pagetova bolest): Pagetova bolest bradavice je rijedak oblik ranog, neinvazivnog raka koji se nalazi samo u stanicama kože bradavice. Ponekad je Pagetova bolest povezana s invazivnim rakom dojke. Ako postoji invazivni rak dojke, klasificira se prema stadiju invazivnog tumora.

T1: Tumor dojke veličine je 20 milimetara (mm) ili manji na najširem području.  Ova faza se zatim dijeli na 4 podfaze ovisno o veličini tumora.

  • T1mi je tumor koji je 1 mm ili manji.
  • T1a je tumor koji je veći od 1 mm, ali 5 mm ili manji.
  • T1b je tumor koji je veći od 5 mm, ali 10 mm ili manji.
  • T1c je tumor koji je veći od 10 mm, ali 20 mm ili manji.

T2: Tumor je veći od 20 mm, ali ne veći od 50 mm.

T3: tumor je veći od 50 mm.

T4: Tumor spada u jednu od sljedećih skupina.

  • T4a znači da je tumor izrastao u stijenku prsnog koša.
  • T4b je kada je tumor izrastao u kožu.
  • T4c je rak koji je izrastao u stijenku prsnog koša i kožu.
  • T4d je upalni rak dojke.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Anatomija dojke

Čvor (N)

Slovo "N" u TNM sustavu stupnjevanja označava limfne čvorove. Ovi mali organi u obliku graha pomažu u borbi protiv infekcije. Limfni čvorovi blizu mjesta gdje je rak započeo nazivaju se regionalni limfni čvorovi. Regionalni limfni čvorovi uključuju:

  • limfni čvorovi koji se nalaze ispod ruke, nazivaju se aksilarni limfni čvorovi
  • limfni čvorovi smješteni iznad i ispod ključne kosti
  • limfni čvorovi smješteni ispod prsne kosti nazivaju se unutarnjim mliječnim limfnim čvorovima
  • limfni čvorovi u drugim dijelovima tijela nazivaju se udaljenim limfnim čvorovima.

Informacije u nastavku opisuju stadij.

  • NX: Limfni čvorovi nisu procijenjeni.
  • N0: Nije pronađen rak u limfnim čvorovima ili samo područja raka manje od 0,2 mm nalaze se u limfnim čvorovima.
  • N1: Rak se proširio na 1 do 3 aksilarna limfna čvora i/ili unutarnje limfne čvorove dojke. Ako je rak u limfnom čvoru veći od 0,2 mm, ali 2 mm ili manji, naziva se "mikrometastatski" (N1mi).
  • N2: Rak se proširio na 4 do 9 aksilarnih limfnih čvorova. Ili se proširio na unutarnje mliječne limfne čvorove, ali ne i na aksilarne limfne čvorove.
  • N3: Rak se proširio na 10 ili više aksilarnih limfnih čvorova ili se proširio na limfne čvorove koji se nalaze ispod klavikule ili ključne kosti. Možda se također proširio na unutarnje limfne čvorove dojke. Rak koji se proširio na limfne čvorove iznad ključne kosti, koji se nazivaju supraklavikularni limfni čvorovi, također se opisuje kao N3.

Ako postoji rak u limfnim čvorovima, saznanje koliko je limfnih čvorova zahvaćeno i gdje se nalaze pomaže liječnicima da planiraju liječenje. Patolog može saznati broj aksilarnih limfnih čvorova koji sadrže rak nakon što su uklonjeni tijekom operacije. Nije uobičajeno uklanjati supraklavikularne ili unutarnje mliječne limfne čvorove tijekom operacije. Ako postoji rak u tim limfnim čvorovima, općenito se koristi liječenje koje nije kirurško, kao što je terapija zračenjem, kemoterapija i hormonska terapija.

Sklopi #pinkypromiss obećanje koje život znači!

Metastaze (M)

Slovo "M" u TNM sustavu opisuje je li se rak proširio na druge dijelove tijela, što se naziva metastaza. To se više ne smatra ranim stadijem ili lokalno uznapredovalim rakom.

  • MX: Širenje na udaljene organe ne može se procijeniti.
  • M0: Nema dokaza o udaljenim metastazama.
  • M0 (i+): Nema kliničkih ili radiografskih dokaza o udaljenim metastazama. Međutim, postoje mikroskopski dokazi tumorskih stanica u krvi, koštanoj srži ili drugim limfnim čvorovima koji nisu veći od 0,2 mm.
  • M1: Postoje dokazi o metastazama u drugom dijelu tijela, što znači da stanice raka dojke rastu u drugim organima.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Gore - tumor, dolje - dobroćudna kvržica

5 glavnih stadija raka dojke

Na temelju TNM-sustava proširenosti tumora određuje se i opći stadij proširenosti bolesti te se bolesnici svrstavaju u jedan od pet stadija bolesti.

  • Stadij 0: Opisuje bolest koja je samo u kanalima tkiva dojke i nije se proširila na okolno tkivo dojke. Također se naziva neinvazivni ili in situ rak (Tis, N0, M0).
  • Stadij IA: tumor je mali, invazivan i nije se proširio na limfne čvorove (T1, N0, M0).
  • Stadij IB: Rak se proširio na limfne čvorove, a rak u limfnom čvoru je veći od 0,2 mm, ali manji od 2 mm. Ili nema dokaza o tumoru u dojci ili je tumor u dojci 20 mm ili manji (T0 ili T1, N1mi, M0).
  • Stadij IIA: Bilo koje od ovih stanja: Nema dokaza o tumoru u dojci, ali rak se proširio na 1 do 3 aksilarna limfna čvora. Nije se proširio na udaljene dijelove tijela (T0, N1, M0). Tumor je 20 mm ili manji i proširio se na 1 do 3 aksilarna limfna čvora (T1, N1, M0). Tumor je veći od 20 mm, ali ne veći od 50 mm i nije se proširio na aksilarne limfne čvorove (T2, N0, M0).
  • Stadij IIB: Bilo koje od ovih stanja: Tumor je veći od 20 mm, ali ne veći od 50 mm i proširio se na 1 do 3 aksilarna limfna čvora (T2, N1, M0). Tumor je veći od 50 mm, ali se nije proširio na aksilarne limfne čvorove (T3, N0, M0).
  • Stadij IIIA: tumor bilo koje veličine proširio se na 4 do 9 aksilarnih limfnih čvorova ili na unutarnje mliječne limfne čvorove. Nije se proširio na druge dijelove tijela (T0, T1, T2 ili T3; N2; M0). Stadij IIIA također može biti tumor veći od 50 mm koji se proširio na 1 do 3 aksilarna limfna čvora (T3, N1, M0).
  • Stadij IIIB: tumor se proširio na stijenku prsnog koša ili je uzrokovao oticanje ili ulceraciju dojke ili je dijagnosticiran kao upalni rak dojke. Može se ili ne mora proširiti na do 9 aksilarnih ili unutarnjih mliječnih limfnih čvorova. Nije se proširio na druge dijelove tijela (T4; N0, N1 ili N2; M0).
  • Stadij IIIC: tumor bilo koje veličine koji se proširio na 10 ili više aksilarnih limfnih čvorova, unutarnje mliječne limfne čvorove i/ili limfne čvorove ispod ključne kosti. Nije se proširio na druge dijelove tijela (bilo koji T, N3, M0).
  • Stadij IV (metastatski): tumor može biti bilo koje veličine i proširio se na druge organe, kao što su kosti, pluća, mozak, jetra, udaljeni limfni čvorovi ili stijenka prsnog koša (bilo koji T, bilo koji N, M1). Metastatski rak koji se otkrije kada se rak prvi put dijagnosticira javlja se u oko 6 % slučajeva. To se može nazvati de novo metastatskim rakom dojke. Najčešće se metastatski rak dojke otkrije nakon prethodne dijagnoze ranog stadija raka dojke.

Rekurentni rak je rak koji se vratio nakon liječenja i može se opisati kao lokalni, regionalni i/ili udaljeni. Ako se rak vrati, radi se još jedan krug testova kako bi se saznalo o opsegu recidiva.

Ishod liječenja i preživljenje ovisi o stadiju kada je rak otkriven i koliko se proširio. Petogodišnje preživljenje nakon liječenja raka dojke s obzirom na stadij bolesti u trenutku dijagnoze: stadij I - 98 %, stadij II - 90 %, stadij III - 70 %, stadij IV - 25 %. Smatra se da 80 % bolesnica s ranim invazivnim rakom dojke u trenutku dijagnoze preživi 15 i više godina nakon liječenja.

#Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju su pokrenuli miss7 portali uz podršku Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU i uz pokroviteljstvo Pfizera. Cilj je ove edukativne kampanje podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.