Zdravlje Simptomi i pomoć 13. listopada 2016.

Što mi se može dogoditi ako progutam žvaku?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada nešto pojedete pa to ode u dušnik, kašalj obično spašava stvar, ali kauguma je ljepljiva pa dolazi do ozbiljnih problema. Jednom muškarcu dio pluća je zauvijek uništen.

Koliko puta vam se dogodilo da nešto progutate, a komadić umjesto u želucu završi u dušniku? Kašalj vas tada spašava jer njime to izbacujete. No, što bi se dogodilo da slučajno progutate žvakaću gumu i ona završi u plućima? Ona je ljepljiva pa kašalj ponekad ne pomaže. 

Što ako završi u dušniku

Kao prvo stručnjaci su objasnili kako hrana skrene "na krivi put". Nakon žvakanja jezik gura hranu dalje prema želucu, ali na tom putu nalaze se jednjak i dušnik. Progutate li hranu ispravno, sve će završiti u jednjaku i dalje u želucu. Tijekom tog procesa, kada jezik pogura hranu dolje, dušnik se zatvara. U isto vrijeme jednjak se otvara. Obzirom da se tu konstantno izmjenjuje disanje i hranjenje, lako može doći do "nesporazuma". 

Stručnjaci kažu kako u nekim slučajevima kašalj ne pomaže izbaciti sve iz dušnika, a tada ne mora nužno doći do gušenja, ali lako može doći do vrlo ozbiljne upale pluća.

Izbjegavaj ovih 5 stvari i imat ćeš uravnotežen imunitet!

Kao i sve što stavimo u usta, i kauguma ponekad može završiti u dušniku. Ali, ako je kašljem ne uspijete izbaciti, svakako požurite do liječnika prije nego se pojave poteškoće s disanjem, infekcija...

Najopasnije je kada pluća ostanu bez zraka

Bilo je slučajeva kada je žvakaća guma otišla u pluća i izazvala stanje pod nazivom - atelektaza. To je stanje kada dio pluća ostaje bez zraka jer su bronhiji začepljeni pa se taj dio stisne (pluća se na tom dijelu uvuku u sebe, kolabriraju). To može biti vrlo ozbiljno jer ometa razmjenu kisika i ugljičnog dioksida u tijelu.

'Moj prijatelj je zaspao sa žvakaćom u ustima koja je na kraju završila u plućima. Nije je uspio iskašljati jer je ljepljiva. Najprije je dobio tešku infekciju pluća, a potom se pojavila atelektaza. Liječnici su mu žvakaću uspjeli izvaditi bronhoskopijim (postupak kojim liječnik pregledava dišne putove pomoću savitljivog instrumenta), ali atelektaza je ostala. Ipak, moj prijatelj je sretan što mu je samo dio pluća uništen, bojao se da će mu stanje biti puno lošije', ispričao je čitatelj na disabled-world.com.

Kauguma se ne može probaviti

Također, ako vam kauguma ne završi u plućima već u probavnom sustavu, morate znati kako dobar dio nje nije probavljiv. To znači da će samo proći kroz crijeva i izaći van. Ali, do problema može doći ako progutate nekoliko žvakaćih guma u kratkom vremenu - pa ta neprobavljiva "lopta" može biti prevelika za prolazak kroz crijeva. Tada dolazi do problema i važno je na vrijeme otići kod liječnika. To se najčešće događa djeci.

Kako si pomoći u otklanjanju strahova?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.