Zdravlje Simptomi i pomoć 30. srpnja 2017.

Što kada te zaboli zub, a nemaš blizu zubara?

Zubi_5
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prva pomoć kod zubobolje uključuje ispiranje usta i hladni oblog, a ako vam je ispao zub obavezno ga treba staviti u posudu s mlijekom, vodom ili pod jezik. A aspirin samo pojačava bol...

 'Svaka bol zahtijeva odlazak doktoru dentalne medicine, no nerijetko se događa da ga ne posjetimo, a bol se smanji pa smatramo da je sve završeno', objašnjava stomatologinja Vesna Barac Furtinger.

'No bol će se ponovo pojaviti, ali jačeg intenziteta. U toj situaciji moguća je i pojava otekline te problemi sa otvaranjem usta ili opća iscrpljenost uslijed nespavanja zbog boli. Što je bol intenzivnija mogućnost samopomoći je manja', naglašava Furtinger.

Bol jačeg intenziteta

"Najčešći uzrok boli je karijes, posljedica djelovanja kiseline koju izlučuju bakterije koje oblažu zubnu caklinu, te je neprekidnim djelovanjem i uništavaju i na taj način otvaraju osjetljivi dentin, koji onda reagira na slatko, odnosno začinjenu hranu. Uglavnom na isti način reagiraju zubi oslabljeni caklinskim erozijama i pojačanim recesijama gingive", govori dr. Barac Furtinger.

I gubitak starog ispuna treba gledati kao karijes i identično tretirati. Kao samopomoć do prvog stomatologa valja dobro isprati usta kako bi se uklonila hrana. U takav zub nikako ne smijemo stavljati poznate pripravke iz kućne apoteke jer ćemo oštetiti okolnu sluznicu.

Zubobolja

Isperite usta mlakom vodom. Nastaje li oteklina, stavite hladan oblog na lice, ni u kom slučaju ne topao. Upotrebom zubnog konca uklonite ostatke hrane. Nikako ne stavljajte aspirin na zub ili okolnu sluznicu, te posjetite stomatologa što je prije moguće.

Kako otkriti karcinom usne šupljine?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.