Zdravlje Simptomi i pomoć 05. listopada 2018.

Što je zajedničko koprivama i bolovima u mišićima?

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram Bolovi u leđima često dolaze od bolova u mišićima koji nastaju nakon dugog sjedenja u pogrešnom položaju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolovi u mišićima često su neugodna posljedica sportskih aktivnosti ili pak obrnuto, nastaju zbog nedostatka aktivnosti i previše sjedenja, tako da ih malo tko može izbjeći. Možemo si pomoći i sami čim osjetimo bol.

Na kojim mjestima najčešće nastaju bolovi?

Najčešća mjesta bolova u mišićima su vrat, rameni obruč, donji dio leđa odnosno područje križa, noge i ruke, ali se mogu pojaviti i na drugim mjestima. Važno je djelovati i čim nastupi bol, ukloniti faktor koji uzrokuje bol. Uzroci boli najčešće su ukočenost vrata i ramenog obruča zbog stresa, prekomjerno fizičko kretanje i sportske ozljede, bol u kralježnici zbog nepravilnog držanja i bolne i umorne noge. Samoliječenje je prikladno samo u slučaju akutne boli, pri čemu moramo eliminirati mogućnost ozbiljnih ozljeda, bolova zbog lijekova ili težih oboljenja. U slučaju težih oboljenja trebali bismo posjetiti liječnika kako bi postavio ispravnu dijagnozu i savjetovao nas o daljnjim aktivnostima.

Poduzmite akciju čim osjetite bol

Za zdrave mišiće možemo i sami učiniti neke preventivne radnje. Važno je redovito kretanje, poštivanje vlastitih mogućnosti tijekom bavljenja sportskim aktivnostima i pažnja tijekom podizanja tereta. Bol zna često nestati nakon uklanjanja uzročnika, tako da nije potreban liječnički pregled ili poseban tretman. Međutim, bol može imati i druge uzroke. Ako ne djelujemo odmah čim nastane bol, može prijeći u kronični oblik, čije je liječenje često dugotrajno.

Također se možemo osloniti i na stare, prirodne metode koje su u prošlosti upotrebljavale naše bake za otklanjanje boli. No djeluju li zaista sve ili je to samo mit?

Mit ili istina?

Postoji mit o tome kako eliminirati bol je šibanje koprivama po bolnim područjima. Neki smatraju da im to pomaže da umanje bol i ukočenost. Naravno, ovdje je potrebno naglasiti da se radi o mitovima i načinima otklanjanja boli u mišićima koje su nekad upotrebljavali naši djedovi i bake.

 

Rosacta® - prirodan lijek bez recepta

Postoji mnogo različitih proizvoda dostupnih na tržištu za ublažavanje boli u mišićima i zglobovima. Pri tome treba dobro obratiti pozornost jer se proizvodi međusobno razlikuju. Lijek Rosacta® s eteričnim uljem ružmarina djeluje na dvostruki način; umanjuje bolove i povećava protok krvi, što ubrzava proces ozdravljenja i regeneracije. Namijenjena je  za ublažavanje bolova u mišićima, kao što su bol zbog prekomjerne tjelesne aktivnosti (upala mišića, umorni mišići), sportske ozljede (uganuća, istezanja, otekline, iščašenja), ukočenost vrata i ramenog obruča zbog stresa, bolovi u leđima zbog nepravilnog položaja tijekom rada te bolne i umorne noge. Proizvod je dostupan  u ljekarnama.

 | Author: PR Foto: PR

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Rosacta® je tradicionalni biljni lijek za opisano područje upotrebe, temeljen isključivo na dugogodišnjem iskustvu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.