Zdravlje 14. svibnja 2016.

Koji si tip alergičara prema ayurvedi?

Ayurvedau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naticanje, šmrcanje, kihanje, pojava svraba, teško disanje, glavobolja samo su neke od različitih reakcija kod osoba koje pate od alergija. Brojni su uzroci zbog kojih se javljaju, a u Ayurvedi se glavnim uzročnikom alergija smatra loše probavljena hrana. Svaki komadić neprimjereno probavljene hrane, naziva se Ama - otrovna tvar, koja se širi tijelom i blokira imunološki sustav

Dakle, kada govorimo o tretiranju alergija, ayurvedski terapeut prvo sugerira da se uklone toksini, odnosno Ama iz tijela te daje preporuke za uklanjanje. Preduvjet za to je učiniti ayurvedski pregled koji je opsežan te koji uključuje i pregled jezika te pulsnu dijagnostiku na osnovu koje ayurvedski obrazovana osoba određuje našu Prakriti (našu stalnu, nepromjenjivu tjelesno-mentalnu konstituciju koju smo dobili nasljeđem te koja se sastoji od jedne ili više dosha ) te isto tako određuje i našu Vikruti (naše trenutno stanje, koje je promjenjivo, nestalno i koje ovisi o brojnim čimbenicima).

Tip doshe, određuje tip alergije

Vata, Pitta i Kapha naziv je za doshe odnosno tri temeljna principa koja upravljaju biološkim, psihološkim i psihopatološkim funkcijama tijela, uma i svijesti. Tridoshni je koncept svojstven jedino ayurvedi te čini okosnicu postavljanja svake dijagnostike i liječenja, a ujedno je i vrijedan putokaz za prevenciju, odnosno održavanje i uspostavljanje balansa u svakodnevnom životu i održavanje zdravlja. Dakle, simptome promatramo u odnosu na doshe, ali i liječenje usklađujemo sa stanjem naše doshe. Osnovne doshe su Vata, Pitta i Kapha dosha no vrlo su česte kombinacije dviju dosha (Vata-Pitta…) te trodošna. Pogledajmo kako se predominacija određene doshe, manifestira i prepoznaje kada je u pitanju alergija.

Vata tip alergije

Kako je Vata po svojoj prirodi suha te je u nje predominantna kombinacija elemenata prostora i vjetra, njen utjecaj se često osjeća na sluznici koju karakterizira kronična suhoća. Vata tipovi često osjećaju suhoću očiju i sinusa. Također, Vata tip alergija karakterizira i česta pojava crijevnih kolika, nadimanje, kihanje, ali i pojava glavobolje, zujanje u ušima, nesanica, nemir.

Savjet: pij čaj od svježeg đumbira. Naribaj kolut svježeg đumbira, iscijedi ga u šalicu, prelij vrućom vodom, a zatim ga pusti da odstoji berem pet minuta. Polako ga ispijaj, u malim gutljajima.

Pitta tip alergije 

Pitta je princip vatre i topline. Alergija Pitta karakteristika često se očituje na koži u obliku crvenila, osipa, alergijskog dermatitisa i raznih drugih, Pitta alergijskih reakcija uključujući peckanje, neugodu, osjećaj topline i žarenja. Simptomi alergije uzrokovane Pitta poremećajem su i žuti sekret iz nosa te peckanje očiju, pojava svraba, ali i česta razdražljivost. Navedeni se simptomi i zdravstveno stanje može pogoršati u razdoblju ljetnog perioda.

Savjet: Koristi nim. U šalici tople vode, razmuti čajnu žličicu nima i polako ga ispijaj. Nakon svakog obroka, možeš uzeti i napitak načinjen od toplog mlijeka i pola žličice kurkuma praha što će ublažiti alergiju.

Kapha tip alergije

Alegrije uzrokovane disbalansom Kapha doshe su česte u proljeće kada vlada obilje peludi. Pojava teškog i bijelog sekreta iz nosa, začepljenje i težina u području sinusa, umor, malaksalost, otekline, neki su od prepoznatljivih simptoma koji upućuju na alergiju vezanu za povećanje Kaphe u tijelu.

Savjet: Za olakšanje popij šalicu tople vode s pola žličice sladića, nakon svakog obroka.

Nekoliko osnovnih ayurvedskih preporuka

Kako na ovome mjestu pišem općenit tekst kojim kao ayurvedski terapeut nastojim širem krugu ljudi približiti ayurvedu, a u ovom slučaju približiti ayurvedski pogled na alergije, pokušat ću reći ovako; iako u dogovoru s terapeutom, svaki pojedinac dobiva individualnu, njemu prilagođenu terapiju, savjete, upute za prehranu mogu se izdvojiti četiri bitna koraka u pristupu liječenja alergija:

  • Poticanje probave i jačanje probavne vatre u tijelu (Agni) 
  • Prilagodbu prehrane u odnosu na naše trenutno stanje
  • Detoksikaciju primjerenu stanju
  • Poticanje i snaženje imunološkog sustava

Na sljedećoj stranici pročitaj pet ayurvedskih savjeta protiv alergija.

Ayurvedski savjeti

  • Izbjegavaj mlijeko i mliječne proizvode - iako će ti terapeut savjetovati prehranu prema doshama, mlijeko i mliječni proizvodi, osobito jogurt, voćni frapei, svojim svojstvima već utječu na povećanje sluzi i Kaphe u tijelu te ih osobe Kapha konstitucije ili povećane Kaphe, trebaju izbjegavati ili posve izbaciti iz prehrane. 
  • Posegni za začinima - za početak, počni koristiti kurkumu koja ima izvanredna antialergijska svojstva te u prehranu uvedi kumin i korijander koji djeluju na probavu koja je ključna u postizanju i održavanju zdravlja.
  • Pij toplu vodu - kako bi djelovala na probavu i poticala rad naše probavne vatre, Agni, važno je izbjegavati sve hladno, osobito led i prehladne napitke. Za očuvanje zdravlja, čaša tople vode je jednostavan i hvale vrijedan lijek na koji ne smijemo zaboraviti.
  • Ne zaboravi, jutro je bitno - bolje se ustati koju minutu ranije i to vrijeme posveti sebi i svome zdravlju. Najbolje upute za jutarnju rutinu dat će ti ayurvedski terapeut u odnosu na tvoje individualne potrebe, ali možemo napomenuti kako uz osnovnu higijenu, treba uvesti i naviku čišćenja jezika te naviku uljenja uljem prema uputama terapeuta. Započeti jutro s čašom tople vode, također je dobar početak dana.
  • Nauči tehnike disanja - pored brojnih dobrobiti tehnika disanja, treba reći kako pranayame, a osobito one koje ti u odnosu na doshu i tip alergije savjetuje terapeut, mogu pomoći lakšoj kontroli daha, djelovati na smirenje respiratornog sustava te djelovati na lakše disanje i na prohodnost sinusa što je od velike pomoći osobama koje pate od alergija.

Za ayurvedske konzultacije, pulsnu dijangnostiku i određenje doshe, možeš se naručiti svakim radnim danom na e-mail: info@ayurveda4you.net. Ayurvedske savjete, recepture te prijave na različite ayurvedske radionice, predavanja možeš pronaći na internetu: www.ayurveda4you.net ili na FB stranici: www.facebook.com/Ayurveda4you

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.