Zdravlje 19. studenoga 2021.

Starenje, nasljedni geni, guste dojke... Faktori rizika za rak dojke i prevencija

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak dojke jedan od glavnih uzroka smrti od raka među ženama. Budući da mu uzrok još uvijek nije sasvim poznat, rana dijagnoza jedan je od najboljih pristupa prevenciji ove bolesti. U nekim razvijenim zemljama petogodišnja relativna stopa preživljavanja oboljelih od raka dojke je iznad 80% zahvaljujući ranom otkrivanju i dijagnozi te ranom početku liječenja.

U posljednjem desetljeću postignut je veliki napredak u razumijevanju raka dojke kao i u razvoju preventivnih metoda. Znanstvenici rade na matičnim stanicama raka dojke i genima povezanih s rakom dojke, a oboljeli imaju više mogućnosti za liječenje od raka dojke. Sva ova otkrića predstavljaju mali korak u dugoj borbi protiv raka dojke, a donosimo najvažnije faktore rizika od nastanka raka dojke te što sve je potrebno učiniti u prevenciji ove zloćudne bolesti.

Starenje

Osim spola, starost je jedan od najvažnijih čimbenika rizika od raka dojke, a incidencija raka dojke u velikoj je mjeri povezana sa starenjem. Bolest je najčešća kod žena koje su prošle menopauzu odnosno kod žena u dobi od 50 godina i više. Stoga je potrebno krenuti s obavljanjem mamografskih pregleda u dobi od 40 godina što preporučuje Američko udruženje za rak, a HZJZ prvi pregled preporučuje od navršenih 38.

Obiteljska povijest

Gotovo četvrtina svih slučajeva raka dojke povezana je s obiteljskom anamnezom, odnosno žene, čija majka ili sestra imaju rak dojke, imaju veći rizik. Istraživanje na više od 113.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da žene s jednim srodnikom u prvom koljenu s rakom dojke imaju 1,75 puta veći rizik od razvoja ove bolesti od žena bez oboljelih članova obitelji. Štoviše, rizik postaje 2,5 puta ili veći kod žena s dva ili više srodnika s rakom dojke. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Gen za rak dojke

Određene genske mutacije, koje povećavaju rizik za rak dojke, mogu se prenijeti s roditelja na djecu. Najpoznatije mutacije gena su BRCA1 i BRCA2, a s povećanim rizikom za rak dojke povezani su i novootkriveni geni kao što su TP53 i CHEK 2. Procjenjuje se da je 5-10% raka dojke povezano s mutacijama gena koje se prenose kroz generacije u obitelji.

Vjerojatnost da imaju jedan od ovih gena postoji kod žena koje imaju opterećenu obiteljsku povijest bolesti; obično kada je nekoliko žena u svakoj od tri generacije imalo rak dojke. Učestalost raka jajnika također je povećana u obiteljima s jednim od gena za rak dojke.

Reproduktivni čimbenici

Rana menstruacija (prije 12. godine), kasna menopauza (poslije 55.godine), nerađanje i kasnija dob prve trudnoće (nakon 30.godine) mogu povećati rizik od raka dojke. Svako kašnjenje u menopauzi od godinu dana povećava rizik od raka dojke za 3%. Svako jednogodišnje kašnjenje prve menstruacije ili svaki dodatni porođaj smanjuju rizik od raka dojke za 5%, odnosno 10%. 

Estrogen i drugi hormoni

Visoke razine estrogena povećavaju rizik za rak dojke pa tako i pretilost povećava rizik za rak dojke jer masne stanice proizvode estrogen pa pretile žene mogu imati dvostruku veću razinu estrogena od normalne. Žene u menopauzi, koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, imaju veći rizik. Žena koja poslije menopauze ima više razine estrogena i testosterona u krvi, ima veći rizik za rak dojke, a također žene s višim razinama testosterona prije menopauze imaju veći rizik.

I endogeni i egzogeni estrogeni povezani su s rizikom od nastanka raka dojke. Endogeni estrogen obično proizvodi jajnik u žena u predmenopauzi, a ovarijektomija može smanjiti rizik od raka dojke. Glavni izvori egzogenog estrogena su oralni kontraceptivi i hormonska nadomjesna terapija.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Hormonska nadomjesna terapija (HNT) povezana je s povećanim rizikom za razvoj raka dojke. Kombinirana hormonska terapija ima nešto veći rizik nego sama estrogenska hormonska terapija. Duže uzimanje HNT povećava rizik, a koji se smanjuje nakon 10 godina od prestanka uzimanja pilula.

Prethodna dobroćudna bolest dojke

Određene benigne promjene u tkivu dojke kao što su atipična duktalna hiperplazija i lobularni karcinom in situ mogu povećati vjerojatnost razvoja raka dojke. Većina žena s lokaliziranim stadijem raka neće razviti invazivni tip, a opasnost od razvoja raka dojke u žena s dobroćudnom bolešću dojke povećana samo ako imaju povećan broj mliječnih kanalića. Čak i u tim slučajevima, opasnost je umjerena osim ako se tijekom biopsije ne nađe nenormalno tkivo (atipična hiperplazija) ili ako žena nema obiteljsku povijest raka dojke.

Gustoća tkiva dojke 

Gušće dojke povezane su s većim rizikom za rak dojke. Gustoća tkiva ovisi o broju stanica, a veći broj stanica znači veću gustoću. Žljezdano tkivo dojke, koje proizvodi mlijeko, sadrži veću koncentraciju stanica od ostalog tkiva dojke pa mlađe žene imaju gušće grudi zbog žljezdanog tkiva. Budući da gusto tkivo dojke otežava očitavanje mamografskih nalaza, jer je teže uočiti sve kvržice i područja abnormalnog tkiva, mlađim ženama preporučuje se ultrazvučni pregled grudi, a ne mamografija. Starenjem žljezdano tkivo se smanjuje, odnosno zamijenjeno je masnim tkivom i tako preglednije za mamografski pregled.

Način života: Loša prehrana, alkohol i pušenje

Suvremeni stilovi života poput prekomjerne konzumacije alkohola i prevelikog unosa masti mogu povećati rizik od raka dojke. Konzumacija alkohola može povisiti razinu hormona povezanih s estrogenom u krvi. Metaanaliza temeljena na 53 epidemiološke studije pokazala je da unos 35-44 ml alkohola dnevno može povećati rizik od raka dojke za 32%, uz povećanje za 7,1% za svakih dodatnih 10 ml alkohola dnevno. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Moderna prehrana sadrži previše masti, a prekomjerni unos masti, posebno zasićenih masti, povezan je sa smrtnošću i lošom prognozom kod pacijenata s rakom dojke. Iako je odnos između pušenja i rizika od raka dojke i dalje kontroverzan, mutageni iz dim cigarete otkriven je u tekućini dojke kod žena koje ne doje. Rizik od raka dojke također je povišen u žena koje i puše i piju. Do sada, postoje dokazi da je pušenje, osobito u ranoj dobi, povezano s većim rizikom od nastanka raka dojke.

Prevencija - rano otkrivanje i mamografija

Promjene koje u svakodnevnom životu mogu smanjiti rizik od raka dojke koje savjetuje Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije:

  • svakodnevno vježbanje najmanje 30 minuta dnevno (umjerena tjelesna aktivnost),
  • održavanje poželjne tjelesne težine, smanjenje prekomjerne promjenom prehrambenih navika i redovitom tjelesnom aktivnošću,
  • zdraviji način prehrane kao što je mediteranska prehrana,
  • ograničavanje količine alkohola do jednog pića dnevno (ako se konzumira alkohol),
  • nepušenje ili prestanak pušenja,
  • hormonska nadomjesna terapija što je kraće moguće,
  • što duže dojenje djece (nekoliko mjeseci).

Metastaze tumora uzrokuju preko 90% smrtnih slučajeva od raka. Stoga ako se rak dojke dijagnosticira kao primarni tumor ili u ranoj fazi metastaze, tumor dojke mogao bi se ukloniti operacijom i kemoterapija bi mogla djelovati učinkovito. Rano otkrivanje ključno je u prevenciji raka dojke jer uz pravovremenu i odgovarajuću terapiju pruža najbolje i najveće mogućnosti uspješnog liječenja te smanjuje smrtnost.

Rak dojke može se otkriti prije nego što osoba ima znakove i simptome bolesti. Za rano otkrivanje raka, koji se može liječiti i izliječiti, koristi se probirna mamografija, što znači obavljati redovite preventivne mamografske preglede u zdravoj populaciji za otkrivanje raka u lokaliziranom stadiju. U Hrvatskoj se od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (probirna mamografija).

Dakle, vrlo visoki rizik za rak dojke imaju žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom, mutacijama gena BRCA1 i BRCA2 te s rakom dojke u osobnoj anamnezi. Sve ove žene moraju početi s preventivnim pregledima u ranijoj životnoj dobi.

Samopregled dojki postupak je koji svakoj ženi omogućuje da sama dobro upozna i pregleda svoje grudi i tako otkrije svaku promjenu te reagira na vrijeme. 

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.