Zdravlje 12. listopada 2009.

Sprejem i češljem protiv ušiju u kosi

Usi-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene i nisu, kako se u društvu ponekad smatra, isključivo problem obitelji nižeg standarda već se pojavljuju i u bogatim sredinama. Iako ne predstavljaju opasnost za zdravlje, istražili smo kako ih se što bezbolnije riješiti

Uši glave (Pediculus humanus capitis) su kukci, paraziti, koji žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka. Ne pojavljuju se niti na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama. Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću. Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu.

Mogu se prenijeti i preko kapa i svih pokrivala za glavu, češljeva, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći, preko odjeće koja se navlači preko glave. Nije moguće prenošenje putem vode u bazenu niti je moguća zaraza preko i sa kućnih ljubimaca. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca – gnjida.

Uši izazivaju neugodan svrbež pa se čovjek grebe zbog čega po koži glave nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je daleko češće, samo gnjide. Odrasla ženka velika je 3-4 mm i nešto je veća od mužjaka. Sive je ili svjetlo smeđe boje. Uši imaju tri para nogu koje završavaju kandžicama kojima se drže za vlas.

Gnjide su sitna, svjetla, najčešće bijela, sjajna, duguljasta, jajašca čvrsto prilijepljena uz kosu. Teško ih je zamijeniti s peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose. Jednostavnije se mogu otkriti pri jakom svjetlu, a pomaže i povećalo. Vrlo detaljne mikroskopske slike možeš vidjeti na stranicama www.liceguard.com.hr.

Savjet za roditelje


Ukoliko su se pojavile uši, iskoristite vrijeme za razgovor s djetetom i ne nabijajte njemu i sebi osjećaj krivnje jer dobiti uši je najnormalnija društvena pojava.

Uklanjanje ušiju

Neki od preparata na tržištu sadrže toksične supstance pa je potreban oprez kako ne bi došli u kontakt sa sluznicama oka, nosa i usta djeteta pa se ne smiju koristiti često i u velikim količinama jer su agresivni.

Uši se mogu ukloniti i mehanički, bez posljedica po zdravlje, češljanjem sa Robi Comb Pro električnim češljem za ubijanje i detekciju ušiju.

To je vrlo efikasno rješenje jer se može koristiti preventivno i prije nego dijete uopće donese uš ili nakon što ih se riješite ukoliko je sezona pojave ušiju.

Od nedavno postoji i mogućnost prevencije, točnije LiceGuard repelent sprej koji štiti, odnosno odbija uši od dolaska u kosu, i djeluje 24 sata.

Može se kupiti u ljekarnama i preko interneta, nije toksičan i ima ugodan miris divljeg cvijeća.

Što s gnjidama?

Iako neki proizvodi obećavaju uništavanje gnjida, njih je ipak u pravilu potrebno mehanički ukloniti sa vrlo gustim po mogućnosti kvalitetnim metalnim češljem.

Postupak je efikasniji i puno lakši ukoliko se pritom koristi posebni šampon koji služi upravo za otapanje i slabljenje ljepila kojim su gnjide pričvršćene za dlaku.

LiceGuard šampon je rađen na prirodnoj osnovi i ne sadrži toksične sastojke te se zato može primjenivati svaki dan i kod male djece.

LiceGuard komplet metalnih češljeva je pogodan za iščešljavanje gnjida i ušiju koji se zbog svoje vrlo kvalitetne i čvrste konstrukcije mogu čistiti iskuhavanjem što je vrlo poželjno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.