Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 08. prosinca 2020.

Smanjuje li dobra higijena usne šupljine mogućnost prijenosa koronavirusa?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je Martin Addy, profesor stomatologije sa Sveučilišta u Bristolu predložio da učestalo pranje zuba i druge mjere higijene usne šupljine mogu biti preventivna mjera protiv Covida-19 usporediva s pranjem ruku, pojavila su se i mišljenja koja to dovode u pitanje.

Kanadski stručnjak, dr. Liran Levin sa Sveučilišta u Alberti, tako smatra da je za tu tvrdnju prerano, iako u teoriji pranju zuba ili ispiranje usta može smanjiti rizik obolijevanja od Covida-19, s obzirom da je vodeći način zaraze kroz usnu i nosnu šupljinu. Dodao je i kako ne postoji istraživanje koje bi to potvrdilo te da je posebno upitan vremenski rok u kojem bi takva zaštita mogla potrajati.

Smatram da bez mnogo konkretnijih dokaza kao što su ozbiljna klinička i od strane struke i znanosti recenzirana istraživanja, nema smisla donositi zaključke i savjetovati širu javnost. Higijena zuba i usne šupljine trebale bi biti jedan od zdravstvenih prioriteta bez obzira na pandemiju Covida-19. Dokazano je da su učinci pravilne higijene tog područja višestruki i nisu ograničeni samo na zube i usnu šupljinu. Kao stomatolog, sveučilišni profesor i osoba medicinske struke, vjerujem i nadam se da će nas ova pandemija osvijestiti jer nikada u povijesti toliki fokus javnosti nije bio na ljudskom zdravlju.

Pasta za zube i vodice za ispiranje mogu uništiti dio virusa u usnoj šupljini

Kada je u pitanju ova konkretna tvrdnja, za pretpostaviti je kako korištenje pasti za zube i vodica za usta može uništavanjem dobrog dijela virusnog opterećenja u zubnoj šupljini kratkoročno smanjiti infektivnost osobe u odnosu na druge. Iz stomatološke prakse s kojom se tijekom pandemije gotovo svakodnevno susrećem, a i prema preporuci Hrvatskog paradentološkog društva medicine, pacijentima prije stomatoloških zahvata nalažemo ispiranje usne šupljine, najmanje jednu minutu, tekućinom koja sadrži 0.2% - 1% povidon jodida, 1% hidrogen peroksida ili 0.05% - 0.1% cetylpyridinum chlorida, kako bi se smanjila prisutnost virusa i bakterija u slini.  Preporuka naše strukovne udruge u cilju smanjenja potencijalne zaraze je i češće održavanje higijene zubnih četkica.

Možda te zanima... U kojim slučajevima prozirni aparatići za korekciju zuba nisu dobar izbor? Kolumne

Pritom naravno treba imati na umu da kvaliteta zubnih četkica, vodica za ispiranje usta, a posebno zubnih pasta, znatno varira. Također, neke zubne paste imaju i štetne sastojke koji mogu poništiti dobre učinke pranja ili zaprijetiti zdravlju na drugi način. Postoje suvremene, čak i domaće zubne paste koje su dobra alternativa nekim ukorijenjenim brandovima jer sadrže isključivo prirodne i provjerene sastojke koji ni na koji način neće ugroziti vaše zdravlje.

Dakle, iako bi za sada bilo neozbiljno tvrditi da nas proces higijene usne šupljine štiti od SARS-CoV-2 virusa, postoje indicije da taj postupak smanjuje količinu virusa u vašoj usnoj šupljini. Na taj način može, baš kao i nošenje maske, smanjiti vašu zaraznost za druge. To ne znači da ne biste trebali nositi masku ili da biste smjeli zaboraviti na fizičku distancu. Samo to da pranjem zuba potencijalno smanjujete opasnost za okolinu. Ako se ta tvrdnja i ne pokaže točnom, neće se dogoditi ništa osim što će vaši zubi, usta, ali i cijelo tijelo biti zdraviji.
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.