Zdravlje 21. listopada 2011.

Smanji rizik od prijevremenih trudova

Trudnica-Lijekovi-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogo je veća vjerojatnost da će dijete kasniti, nego da će se roditi prerano. Porođaji prije 37. tjedna trudnoće su rijetki, a većina prijevremenih porođaja događa se kod žena koje nisu dovoljno dobile na težini ili su tijekom trudnoće bile izložene teškom tjelesnom naporu

Izdvojili smo dijelove iz knjige ''Što očekivati u trudnoći" u izdanju VBZ-a, koji otkrivaju čimbenike rizika za prijevremeni porođaj.

Pa ipak, koliko god su tvoji izgledi za iznošenje trudnoće dobri, gotovo uvijek postoji mogućnost njihova poboljšanja. Sljedeće čimbenike rizika, za koje se smatra da su povezani s prijevremenim porođajem, moguće je držati pod nadzorom; ukloni svaki koji se odnosi na tebe i svojem ćeš djetetu pružiti najveće izglede da ostane zadovoljno u maternici sve dok ne bude vrijeme da je napusti (između 38. i 42. tjedna trudnoće).

 • Pušenje - Prestani pušiti prije začeća ili što ranije u trudnoći (no imaj na umu da je bolje prestati u bilo kojem trenutku trudnoće nego nastaviti pušiti).
 • Konzumiranje alkohola - Izbjegavaj piti pivo, vino i žestoka pića.
 • Zlouporaba lijekova - Ne uzimaj bilo koji lijek – uključujući i one koji se prodaju bez recepta te biljne pripravke – bez odobrenja liječnika koji zna da si trudna; ne uzimaj nikakve ''rekreacijske'' ili nezakonite droge.
 • Nedovoljan dobitak na težini - Ako je tvoja tjelesna težina prije začeća bila normalna, u trudnoći bi trebala dobiti najmanje 11 kilograma; ako si prije začeća bila teško pothranjena, tvoj dobitak na težini trebao bi se približiti iznosu od 15 kilograma. Vrlo pretile žene uz kvalitetnu prehranu i liječnikovo dopuštenje mogu ograničiti svoj dobitak na težini.
 • Neprimjerena prehrana - Prehranu održavaj uravnoteženom tijekom cijele trudnoće. Redovito uzimaj prenatalni vitaminski dodatak koji sadrži cink; najnovija istraživanja povezala su nedostatak cinka s prijevremenim trudovima.
 • Infekcija desni - Brini se za svoje zube i desni te posjeti zubara, barem jednom tijekom trudnoće, kako bi izbjegla razvoj bolesti desni.
 • Mnogo stajanja ili težak tjelesni napor - Ako na radnome mjestu te pri kućanskim poslovima moraš mnogo sati dnevno provesti na nogama, stajanje je preporučljivo svesti na najmanju mjeru. Možda će biti potrebno ograničiti i težak fizički rad te podizanje teških predmeta.
 • Spolni odnos (samo kod nekih žena) - Iako mnoge trudnice mogu sa spolnim odnosima nastaviti sve do porođaja, trudnicama iz skupine visokog rizika od prijevremenog porođaja možda će biti preporučeno suzdržavati se od spolnog odnosa i/ili orgazma tijekom posljednja dva do tri mjeseca trudnoće, jer orgazam i/ili prostaglandin iz sperme kod tih žena mogu izazvati kontrakcije maternice.

Čimbenici 1

Ostale čimbenike rizika nije uvijek moguće ukloniti, no katkad je moguće utjecati na njihove učinke.

 • Infekcija - Određene infekcije (rubeola, neke spolno prenosive bolesti te infekcije urinarnog trakta, vrata maternice, rodnice i plodne vode) mogu buduću majku svrstati u skupinu visokog rizika od prijevremenih trudova. Ako infekcija može naškoditi fetusu, prijevremeni trudovi su nastojanje tijela da spasi dijete od boravka u štetnom okružju.
 • Antibiotici - ne samo da mogu izliječiti infekciju, već i uvjeriti tijelo da je sve u redu i da ''spašavanje'' nije potrebno. U slučaju infekcije plodne vode, imunološki odgovor tijela potiče proizvodnju prostaglandina koji mogu izazvati trudove, ali i proizvodnju tvari koje mogu oštetiti fetalne ovojnice te dovesti do prijevremenog prsnuća vodenjaka. Ako se dogodi da vodenjak prsne prije vremena, neki liječnici majci rutinski propisuju antibiotike kao mjeru predostrožnosti (bez obzira na to je li prisutna infekcija), iako još nije jasno pomaže li ta mjera u sprječavanju problema. Nije moguće spriječiti doslovce svaku infekciju, no mnogo je načina da se umanje izgledi obolijevanja.
 • Hormonalna neravnoteža - Jednako kao što može izazvati kasni spontani pobačaj, hormonalna neravnoteža može izazvati i prijevremeni porođaj. Taj je problem moguće spriječiti liječenjem.
 • Insuficijencija vrata maternice - Ovo stanje, kod kojega se slab vrat maternice prerano otvara (uslijed pritiska rastuće maternice), često se ne dijagnosticira sve dok žena barem jednom ne doživi kasni spontani pobačaj ili prijevremene trudove. Kada je stanje dijagnosticirano, prijevremeni je porođaj moguće spriječiti zatvaranjem vrata maternice šavom otprilike u 14. tjednu trudnoće.
 • Prijevremeno nestajanje i otvaranje vrata maternice - Kod nekih se žena, zbog nepoznatih razloga, koji očito nisu vezani za insuficijenciju, vrat maternice počinje prerano stanjivati i otvarati. Najnovija istraživanja upućuju na zaključak da barem neki slučajevi mogu biti povezani s kraćim vratom maternice. Rutinska ultrazvučna pretraga vrata maternice radi otkrivanja tog stanja obavlja se sredinom trudnoće kod žena iz skupine visokog rizika i smatra se vrlo korisnim postupkom.
 • Iritabilnost maternice - Istraživanja pokazuju da je maternica nekih žena osobito iritabilna te zbog toga podložna prijevremenim kontrakcijama. Neki stručnjaci smatraju da bi se prijevremeni trudovi kod takvih žena mogli spriječiti i strogim mirovanjem i/ili uporabom lijekova za umirenje kontrakcija, ako bi stanje bilo otkriveno i praćeno u trećem tromjesečju trudnoće.
 • Majčina kronična bolest - Kronične bolesti kao što su povišen krvni tlak, bolesti srca, jetre ili bubrega te dijabetes, svrstavaju majku u skupinu visokog rizika od prijevremenog porođaja, kojega je često moguće spriječiti dobrom medicinskom skrbi te majčinom skrbi o vlastitu zdravlju, a katkad i mirovanjem.

Čimbenici 2

 • Iznimno jak emocionalan stres - Uzrok stresa katkad može biti uklonjen ili ublažen (primjerice, napuštanjem stresnog radnog mjesta ili smanjenjem odgovornosti, odnosno, u slučaju nestabilnog braka, odlaskom u bračno savjetovalište); no, katkad ga nije moguće ukloniti (kao u slučaju gubitka radnog mjesta ili teške bolesti, odnosno smrti u obitelji). Ipak, svaku je vrstu stresa moguće ublažiti tehnikama opuštanja, kvalitetnom prehranom, ravnotežom aktivnosti i odmora te razgovaranjem o problemu sa suprugom, prijateljicama, liječnikom, psihijatrom ili u skupini za potporu koju vodi stručni savjetnik.
 • Majka je mlađa od sedamnaest godina - Optimalna prehrana i prenatalna skrb mogu smanjiti rizik od prijevremenog porođaja, pomažući nadoknaditi činjenicu da i majka, kao i njezin fetus, još uvijek raste.
 • Majka je starija od trideset i pet godina. Rizik od prijevremenog porođaja smanjuju optimalna prehrana, dobra prenatalna skrb, ublažavanje stresa te prenatalni testovi probira na genetske i ginekološke poremećaje specifične za žene starije od trideset i pet godina.
 • Niska obrazovna ili socioekonomska razina - Rizik je i u ovom slučaju moguće umanjiti dobrom prehranom te ranim započinjanjem i aktivnim sudjelovanjem u prenatalnoj skrbi koja poštuje kulturalne razlike, kao i uklanjanjem što većeg broja rizičnih čimbenika.
 • Strukturalne anomalije maternice ili veliki miomi -  Anomalije mogu biti izazvane DES hormonom koji je majka trudnice primala u svojoj trudnoći, operacijom maternice, prirođenom manom koja je nepovoljno djelovala na oblik ili sposobnost maternice ili ostalim uzrocima. Kada se problem dijagnosticira, kirurškim zahvatom prije trudnoće moguće je spriječiti buduće prijevremene porođaje.
 • Višeplodna trudnoća - Žene koje nose više od jednog fetusa u prosjeku rađaju tri tjedna ranije (iako se pretpostavlja da puna trudnoća za blizance traje 37 tjedana, što znači da se porođaj tri tjedna ranije ne može smatrati prijevremenim). Prerani porođaj moguće je spriječiti pomnom prenatalnom skrbi, optimalnom prehranom, uklanjanjem ostalih rizičnih čimbenika, čestim odmaranjem u ležećem položaju te, prema potrebi, ograničavanjem aktivnosti.
 • Anomalija fetusa - U nekim je slučajevima prenatalnim dijagnosticiranjem moguće otkriti poremećaj koji može biti ispravljen dok je fetus još u maternici; ispravljanje poremećaja katkad omogućava da se trudnoća iznese do kraja.
 • Povijest prijevremenih porođaja - Dijagnosticirani je uzrok moguće ukloniti, a vrhunska prenatalna skrb, uklanjanje ostalih rizičnih čimbenika te ograničavanje aktivnosti mogu spriječiti ponavljanje. Iako činjenica da si sama rođena ranije ne mora povećati rizik da će i tvoje dijete biti rođeno prije vremena, tvoja  niska porođajna težina može uvjetovati nižu porođajnu težinu tvog djeteta.
 • Nepoznati razlog - Malokad se događa da rizični čimbenik nije moguće otkriti. Posve zdrava žena, koja se savjesno brine o sebi i čija je trudnoća posve uredna, doživljava prijevremene trudove bez ikakva očita razloga. Jednog će dana možda biti moguće otkriti – i liječiti – uzrok svih ili nekih prijevremenih porođaja kojima je uzrok u današnje doba nepoznat.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.