Zdravlje 12. ožujka 2016.

Madeže je bolje ne uklanjati laserski?

Madež
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uklanjanje madeža se savjetuje ukoliko se on povrijedi mehaničkim ili nekim drugim putem, te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, kada krvari ili kada je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek trebaš javiti liječniku kako bi se obavio pregled

Posebno treba obratiti pažnju na madeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično. Odstranjivanje madeža bi se trebalo obavljati isključivo kirurški uz patohistološku analizu. Ova metoda daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen, i da se nije maligno promijenio.

Lasersko uklanjanje madeža nije najbolji izbor

Razlog zbog kojeg se ne preporučuje laserski tretman je nemogućnost precizne potvrde da li je madež u potpunosti odstranjen. Sama intervencija je jednostavna, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje u prosjeku oko 15 minuta, pri kojoj se madež ukloni u potpunosti. U toku jednog tretmana moguće je odstranjivanje većeg broja madeža, a maksimalan broj je pet. Ukoliko se zahvat stručno obavi, ožiljci su gotovo neprimjetni. Postoperativni tretman nakon intervencije traje oko sedam dana, a prvih dana nakon odstranjivanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili.

Otkrij kako izgledaju normalni, a kako sumnjivi madeži.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.