Zdravlje 13. ožujka 2016.

Hormoni su krivi za sindrom suhog oka

Suhe_Oči
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Peku li te oči prilikom rada na računalu, gledanja televizije, boravka u klimatiziranima prostorima? Nisi jedina! No, ovaj tako čest problem uistinu se lako rješava. Suho oko podrazumijeva poremećaj suznog filma koji nastaje kao posljedica smanjene proizvodnje suza ili pojačanog hlapljenja suza, te dovodi do oštećenja dijela površine oka omeđenog vjeđama, a povezan je sa simptomima neugode

Problemi s očima

Tipični simptomi vezani uz suho oko su: osjećaj stranog tijela u oku, ''pijesak'' u očima, pečenje, žarenje, umor očiju, bol u očima, te zamagljen vid. S obzirom na moderan način života ovaj je problem sve učestaliji.

Najčešći simptomi

Simptomi suhog oka češći su kod osoba starije životne dobi, mogu biti vezani uz hormonalne poremećaje (menopauza), vezani su i uz klimatske prilike (vjetar, hladan zrak), okoliš (rad u klimatiziranim prostorijama ili s pojačanom ventilacijom), prisutni su prilikom čitanja, vožnje ili gledanja televizije. Zašto se javlja suhoća očiju? Poseban je problem rad na računalu kada zbog dugotrajne koncentracije ''zaboravimo'' treptati. Također, primjena određene sustavne terapije može pojačati smetnje vezane uz suho oko (antihistaminici, oralni kontraceptivi, određeni antihipertenzivi, antikolinergici, psihofarmaci, estrogeni, analgetici i antiritmici).

Prepoznavanje bolesti

Za dijagnozu ovog sindroma potreban je pregled oftalmologa i pažljiva, detaljna anamneza. Najčešći problem kod suhog oka je neprepoznavanje bolesti, tako da se ono vrlo često liječi kao konjunktivitis, za što se često nepotrebno i neracionalno prepisuje antibiotska, pa čak i terapija kortikosteroidima.

Što je točno sindrom suhog oka?

Sindrom suhog oka je kronična bolest, dakle cilj terapije je ublažiti simptome i spriječiti moguće komplikacije. Ukoliko je moguće, potrebno je  eliminirati ili smanjiti čimbenike koji pogoršavaju simptome suhog oka te naglasiti važnost treptanja (prosječno 16 puta u minuti, što znači svake 4 sekunde jednom). Osnovna terapija je supstitucijska i čine ju umjetne suze u obliku kapi ili gela. Za osjetljive oči danas imamo puno mogućnosti u izboru umjetnih suza, a ono što je novo jesu kapi bez konzervansa u monodozama, koje dobro podnose i osobe s osjetljivim očima. Česti korisnici umjetnih suza su nositelji kontaktnih leća, posebno mekanih kontaktnih leća, kod kojih je suhoća češća, pa treba uvijek provjeriti smiju li se suze  kapati preko leća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.