Zdravlje Simptomi i pomoć 19. prosinca 2016.

Otkrivamo: Šest razloga zbog kojih si stalno žedna

Voda-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za vrućeg ljetnog dana ili nakon naporne tjelovježbe normalno je da osjećaš žeđ, jer se u tim uvjetima putem znoja gubi dosta vode. Ako normalno jedeš i piješ vodu tijekom dana i unatoč tome osjećaš žeđ, postoji nekoliko medicinskih razloga koji bi mogli biti uzrok.

Dr. Natasha Bhuyan, liječnica obiteljske medicine iz Arizone kaže da bi svatko trebao piti toliko vode tijekom dana da uopće nikada niti ne osjeti žeđ: "Kad osjetiš žeđ to već upućuje da si prešla granicu i da je tijelo lagano dehidrirano. Stoga tijekom cijelog dana treba pomalo piti vodu, a ne čekati da ti ti usta postanu suha poput Sahare. Istina je i da može doći do predoziranja vodom, ali to se vrlo rijetko događa, i to najčešće kod ekstremnog uzimanja vode i ignoriranja tjelesnih simptoma." Ali ako često osjećaš žeđ unatoč dovoljnoj hidratizaciji, ovo su neki od mogućih odgovora zašto.

Ne piješ dovoljno vode

Glavni uzrok žeđi je neuzimanje dovoljno tekućine. Preporuka je osam čaša dnevno s tim da nije nužno da sva tekućina bude čisti H2O, računa se i konzumacija nezaslađenih čajeva, juha, vode ima i u voću i povrću itd. Osobe koje vježbaju i borave na suhom zraku trebaju unositi više tekućine nego ostale. Trebaš biti svjesna i da svaka dijareja i povraćanje vode do gubitka tekućine i da je trebaš nadoknaditi.

Zašto manekenke obožavaju vodu s krastavcima?

Jedeš previše soli

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svi znaju da unos prevelike količine soli izaziva žeđ. Tijelu je sol potrebna, ali u određenim količinama. Problem je što je sol skrivena u mnogim namirnicima pa je unosimo previše, a da i nismo svjesni.

Suha usta kao posljedica uzimanja lijekova

Neki lijekovi uzrokuju suhoću usta, pa se javlja pojačan osjećaj žeđi, uglavnom su to lijekovi koji se koriste protiv mučnine tijekom vožnje te lijekovi protiv alergija. U slučaju da koristiš ove lijekove, najbolje je da piješ veće količine vode.

Voda1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Dijabetes

Dijabetes onemogućuje tvoje tijelo da normalno kontrolira šećer, stoga dolazi do povišene količine šećera u krvi i u urinu. Čest osjećaj žeđi i mokrenje su neki od simptoma bolesti. Ako piješ dovoljno vode, a i dalje osjećaš žeđ posjeti liječnika.

Dijabetesu | Author:

Šećer koji pomaže kod mršavljenja!

Autoimuna bolest

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest koja pogađa sluznicu. Glavni simptomi su suhe oči i suha usta, pa prema tome i osjećaj žeđi. Zbog Sjogrenova sindroma žlijezde slinovnice ne proizvode dovoljno sline.

Simptomi autoimunih bolesti!

Dijabetes insipidus

Suprotno onome što ime sugerira, to nije isto kao i dijabetes. Dijabetes insipidus je rijetko stanje, uzrokovano hormonskom neravnotežom, koja utječe na metabolizam i uzrokuje ekstremnu žeđ. Osobe s ovom dijagnozom stalno moraju mokriti iako nemaju višak vode, tako da lako dehidriraju.

Doznaj više o predoziranju vodom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.