Zdravlje 04. travnja 2011.

Seksualna želja u ranoj trudnoći

Trudnica_Sex
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogim je ženama seksualna želja u ranoj trudnoći pojačana i neke tada prvi puta u životu dožive orgazam, čak i višestruki. A što ako ne osjećaš nikakvu želju za seksom - je li to znak da se trebaš brinuti?

Pročitaj savjete iz knjige "Što očekivati u trudnoći":

Trudnoća je vrijeme promjene mnogih aspekata života, pa tako i njegovoga spolnog aspekta. Neke žene koje nikada nisu doživjele orgazam ili ih seks nije osobito privlačio, u trudnoći iznenada i prvi puta doživljavaju orgazme i osjećaju seksualnu želju. Ostale žene, naviknute na svoj nezasitan seksualni tek, te na lako postizanje orgazma, iznenada osjećaju potpuni izostanak želje i teško ih je uzbuditi.

Te promjene seksualnosti mogu biti divne, zbunjujuće, izazivati osjećaj krivnje ili izazvati neobičnu kombinaciju sva tri osjećaja. I sve je to posve normalno.

Pojačani libido praćen osjećajem krivnje

Mnogo je logičnih objašnjenja za takve promjene i za osjećaje koje izazivaju. Neki od tih čimbenika mogu biti najizraženiji u ranoj trudnoći: izostanak želje zbog mučnine i umora posve je razumljiv; upuštanje u spolni odnos bez opterećenja nastojanjem da se začne (ili nastojanjem da se ne začne) može te osloboditi inhibicija i pobuditi u tebi vrlo jaku želju; želja za seksualnim odnosom može u tebi probuditi i osjećaj krivnje jer smatraš da bi se trebala osjećati više majčinski.

Ostali tjelesni i emocionalni čimbenici koji mogu olakšati postizanje orgazma, učiniti ih jačima ili možda nedostižnima, nastavit će se tijekom cijelog razdoblja gestacije.

Najvažnije je uvidjeti da tvoji seksualni osjećaji tijekom trudnoće – pa čak i osjećaji tvog partnera – mogu biti više hiroviti nego erotični; jednog dana mogla bi osjećati jaku želju, a drugog dana potpunu ravnodušnost. Pritom će od velike pomoći biti obostrano razumijevanje, otvorena komunikacija te smisao za humor.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.