Zdravlje 08. ožujka 2024.

Rodna neravnopravnost 'smanjuje ženski mozak'

Kako su povezane osobine ličnosti i kognitivni pad?
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rodna neravnopravnost povezana je s razlikama u strukturi muškog i ženskog mozga, pokazuju rezultati globalnih istraživanja.

U prvoj studiji te vrste, znanstvenici su pregledali više od 7800 snimaka magnetne rezonance osoba iz 29 različitih zemalja. U zemljama gdje je bila veća rodna nejednakost, kortikalna debljina desne hemisfere mozga žena bila je tanja nego kod muškaraca. U rodno ravnopravnijim zemljama nije bilo značajne razlike.

Zahvaćena su područja mozga koja su posebno povezana sa stresom i emocijama. Glavni autor dr. Nicolas Crossley, gostujući profesor na Odjelu za psihijatriju na Sveučilištu u Oxfordu i izvanredni profesor na Pontificia Universidad Católica u Čileu, rekao je: "Naša analiza sugerira da su neke spolne razlike u strukturi mozga povezane s nepovoljnim društvenim okruženjem u kojem mnoge žene žive".

Možda te zanima... Usporavanje uobičajene brzine govora, važan pokazatelj zdravlja mozga Zdravlje

Ove su promjene posebno locirane u regijama mozga koje su uključene u kontrolu emocija i koje su također pogođene poremećajima povezanim sa stresom kao što su depresija i posttraumatski stresni poremećaj. Stoga mislimo da je ono što vidimo učinak kroničnog stresa u mozgovima žena u rodno neravnopravnim okruženjima.

"Stres utječe na veze neurona, što bismo onda vidjeli kao stanjivanje kore sive tvari na MR snimkama. Međutim, mogli bi biti uključeni i drugi mehanizmi, kao što je učinak smanjenih mogućnosti, uključujući obrazovanje, što dovodi do slabijeg razvoja veza u mozgu. Naša analiza sugerira da su neke spolne razlike u strukturi mozga povezane s nepovoljnim društvenim okruženjem u kojem žive mnoge žene", navodi Crossley.

Možda te zanima... Citati poznatih žena uz koje ćeš se odmah osjećati snažnije Psiha i seks

Ovi rezultati upućuju na potencijalnu neuronsku vezu između rodne neravnopravnosti i većeg rizika od problema s mentalnim zdravljem i smanjenog akademskog uspjeha – ukazujući na potencijalno opasan učinak rodne neravnopravnosti na ženski mozak. "Ovo istraživanje ima potencijal za informiranje o politikama rodne ravnopravnosti, ali treba daljnje istraživanje kako bi se detaljnije ispitalo kako i kada se to događa", navodi Crossley.

Istraživači su pogledali snimke magnetske rezonancije 4078 žena i 3798 muškaraca u dobi između 18 i 40 godina uključujući zemlje Vekiku Britaniju, SAD, Kinu, Latinsku Ameriku, Indiju, Južnu Afriku. Rad, objavljen u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, nastao je u suradnji desetaka akademika povezanih s više od 70 institucija.

Rodna nejednakost mjerena je pomoću Indeksa rodne nejednakosti Ujedinjenih naroda i Globalnog indeksa rodnog jaza Svjetskog ekonomskog foruma.

Možda te zanima... Neurolog obolio od Alzheimera priča kako usporava bolest i o sudjelovanju u istraživanjima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.