Zdravlje Simptomi i pomoć 22. veljače 2023.

"Rezultati su važan korak za daljnji razvoj cjepiva protiv gripe"

cjepivo
Foto: Pexels Cjepivo protiv gripe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka biotehnološka tvrtka Moderna priopćila je da je njezino cjepivo protiv gripe stvorilo imunološki odgovor protiv sojeva influence A koji je bio jednak ili bolji od odgovora već licenciranih cjepiva. Priopćila je i da ima neujednačene rezultate opsežnog ispitivanja svog mRNA cjepiva protiv gripe, temeljenog na istoj tehnologiji korištenoj u njezinom uspješnom cjepivu protiv covid-19.

Iz tvrtke su priopćili i da imaju neujednačene rezultate opsežnog ispitivanja svog mRNA cjepiva protiv gripe, temeljenog na istoj tehnologiji korištenoj u njezinom uspješnom cjepivu protiv covid-19. Modernino eksperimentalno mRNA-1010 cjepivo protiv gripe je "kvadrivalentno", što znači da cilja četiri soja gripe: A/H1N1, A/H3N2, B/Yamagata i B/Victoria -- odabrana na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tvrtka sa sjedištem u Massachusettsu rekla je da je njezino cjepivo protiv gripe stvorilo imunološki odgovor protiv sojeva influence A koji je bio jednak ili bolji od odgovora već licenciranih cjepiva. Međutim, zaostajalo je za već odobrenim cjepivima protiv sojeva influence B, stoji u priopćenju Moderne.

"Današnji rezultati predstavljaju važan korak naprijed u razvoju cjepiva protiv gripe temeljenih na mRNA", rekao je predsjednik Moderne Stephen Hoge. "Već smo ažurirali cjepivo za koje vjerujemo da bi moglo poboljšati imunološki odgovor protiv influence B i nastojat ćemo brzo potvrditi ta poboljšanja u nadolazećoj kliničkoj studiji."

U treću fazu ispitivanja mRNA cjepiva bile su uključene 6102 odrasle osobe u Argentini, Australiji, Kolumbiji, Panami i Filipinima tijekom sezone gripe na južnoj hemisferi. Sudionici su primili jednu dozu mRNA-1010 ili jednu dozu licenciranog cjepiva protiv gripe.

70 posto primatelja mRNA-1010 prijavilo je nuspojave

Moderna je rekla da je 70 posto primatelja mRNA-1010 prijavilo nuspojave kao što su glavobolje, otekline i umor u usporedbi s 48 posto u drugoj skupini. Sojevi virusa moraju se odabrati šest do devet mjeseci prije nego što se cjepiva namjeravaju koristiti, a njihova je učinkovitost približno 40 do 60 posto. Moderna istodobno provodi ispitivanje učinkovitosti svog cjepiva.

Moderna i drugi proizvođači cjepiva, uključujući Sanofi, nadaju se da mRNA tehnologija može ubrzati razvoj imunizacije i proizvodnju cjepiva te povećati učinkovitost. Godišnje u svijetu ima oko tri do pet milijuna teških slučajeva gripe i između 290.000 i 650.000 smrtnih slučajeva, izvijestio je WHO.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.