Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 29. prosinca 2022.

Rekonstrukcija dojki nakon mastektomije: Prednosti i rizici

Foto: shutterstock Proteza za dojku koja se koristi nakon mastektomije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene podvrgnute kirurškom zahvatu u sklopu liječenja raka dojke mogu se odlučiti za obnovu oblika i izgleda grudi. Rekonstrukcija se može obaviti i naknadno nakon operacije tumora i liječenja. Rekonstrukcija dojke se radi implantatom ili tkivnim režnjem (vlastitim tkivom).

Nakon lumpektomije ili mastektomije, rekonstrukcija dojke mnogim ženama pomaže da se osjećaju bolje i imaju više samopouzdanja. Ali, kako navodi Američko društvo za rak treba znati da rekonstruirana dojka neće savršeno zamijeniti prirodnu dojku. Ako je tkivo s trbuha, leđa, bedara ili stražnjice korišteno za rekonstrukciju dojke, ta će područja također izgledati drugačije nakon operacije. Rekonstrukcija dojke često ostavlja ožiljke, ali oni obično izblijede s vremenom. Novije tehnike također su smanjile količinu ožiljaka. Prije nego što se donese odluka treba razgovarati s kirurgom o ožiljcima i promjenama oblika ili kontura dojke. Važno je pitati kirurga kako će dojka izgledati i kakav će biti osjet nakon što rane zacijele. Najčešći razlozi zbog kojih se žene odlučuju za rekonstrukciju dojki su:

  • kako bi dojke izgledale podjednako u grudnjaku ili kupaćem kostimu
  • kako bi odjeća bolje pristajala
  • radi trajnog vraćanja oblika grudi (kako se ne bi morala nositi vanjska proteza, odnosno dodatak grudnjaku)
  • radi boljeg osjećaju u vlastitom tijelu.

Rizici nakon rekonstrukcije dojke

Prije odluke važno je razmotriti i potencijalne rizike i nuspojave operacije rekonstrukcije  dojke. Jedno od glavnih pitanja koje muči žene pred tom odlukom je - mogu li rekonstruirane dojke sakriti rak dojke ili doprinijeti njegovu ponovnom nastanku? Studije pokazuju da rekonstrukcija ne uzrokuje povratak raka dojke. Ako se rak vrati, rekonstruirane dojke ne bi trebale uzrokovati probleme u pronalaženju raka ili njegovu liječenju. "Rekonstrukcija dojke ne mijenja šanse za povratak raka i općenito ne ometa liječenje. Ako se bolest vrati moguće ju je liječiti operacijom, zračenjem, kemoterapijom i ciljanom biološkom terapijom", navodi WebMD. Iako prema dosadašnjim opažanjima nema straha da bi rekonstrukcija dojke mogla izazvati povratak raka, kao i svaka operacija i ova nosi svoje rizike.

Mogući rizici tijekom i nakon operacije rekonstrukcije dojki

Svaka vrsta operacije nosi rizike, a rekonstrukcija dojke može predstavljati određene probleme. Iako mnogi od njih nisu uobičajeni, neki od mogućih rizika i nuspojava tijekom ili ubrzo nakon operacije uključuju:

  • zdravstveni problemi uzrokovani anestezijom
  • krvarenje
  • krvni ugrušci
  • nakupljanje tekućine u dojci ili na donorskom mjestu (za režanj tkiva), s oticanjem i bolom
  • infekcija na mjestu operacije
  • problemi sa zacjeljivanjem rana
  • ekstremni umor.

Problemi koji se mogu razviti nakon operacije uključuju:

  • odumiranje tkiva (nekroza) cijelog ili dijela tkiva, kože ili masnog tkiva
  • gubitak ili promjene osjeta bradavica i dojki
  • problemi na mjestu davanja tkiva, kao što je gubitak snage mišića, izbočenje trbušne stijenke i udubljenja na koži
  • potreba za dodatnim operacijama u svrhu eliminiranja problema koji su se pojavili nakon operacije 
  • promjene na ruci na istoj strani na kojoj je i rekonstruirana dojka
  • problemi s implantatom dojke, kao što su pomicanje, curenje, pucanje, mreškanje (kada se implantat ili koža iznad implantata nabora) ili stvaranje ožiljnog tkiva (kapsularna kontraktura)
  • razvoj rijetke vrste raka u ožiljnom tkivu oko grudnog implantata
  • neravne grudi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Istraživanje pokazalo da žene s rakom dojke, jajnika, kože i maternice imaju više razine "vječnih kemikalija" u svojim tijelima

Rizici od infekcije

Infekcija se može dogoditi kod svake operacije, najčešće u prvih nekoliko tjedana nakon postupka. Žene koje imaju implantat, možda će ga morati ukloniti dok infekcija ne nestane. Kasnije se može ugraditi novi implantat. Ako je umjesto implantata ugrađeno vlastito tkivo, a nastane infekcija možda će biti potrebna operacija za čišćenje rane.

Rizici kapsularne kontrakture

Najčešći problem s implantatima grudi je kontraktura kapsule. Oko mekog implantata može se formirati ožiljak (ili kapsula). Kako se steže, može početi stiskati implantat, čineći dojku tvrdom i iskrivljenom. Kapsularna kontraktura se može liječiti. Ponekad se kirurškim zahvatom može ukloniti ožiljno tkivo ili se implantat može ukloniti ili zamijeniti.

Dodatni rizici za žene koje puše

Pušenje sužava krvne žile i smanjuje opskrbu tkiva krvlju, hranjivim tvarima i kisikom. Pušenje može odgoditi zacjeljivanje kod bilo kojeg kirurškog zahvata i povezano je s većom vjerojatnošću komplikacija rane. To može uzrokovati vidljivije ožiljke i dulje vrijeme oporavka. Ponekad su ti problemi dovoljno ozbiljni da je potrebna druga operacija kako bi se riješili. Kako bi se smanjili rizici povezani s pušenjem, bilo bi poželjno da pacijentica prestane pušiti nekoliko tjedana ili mjeseci prije operacije.

Oporavak nakon rekonstrukcije dojke

Umor i bol dva tjedna nakon operacije ugradnje implantata ili dulje nakon zahvata režnja su očekivani u većine pacijentica. Liječnik će dati lijekove za kontrolu boli i drugih neugodnih osjeta. Ovisno o vrsti operacije, većina pacijentica se otpušta kući iz bolnice nakon nekoliko dana. Moguće je da će neke pacijentice biti otpuštene kuće s postavljenim jednim ili više drenova. Dren je mala cijev koja se stavlja u ranu kako bi se uklonio višak tekućine s mjesta operacije dok rana zacjeljuje. Liječnik odlučuje kada se drenovi mogu sigurno ukloniti ovisno o tome koliko se tekućine skuplja svaki dan. Pacijentice trebaju slijediti upute svog liječnika o njezi rane i drena.

Povratak u svakodnevicu

Većina žena može se početi vraćati normalnim aktivnostima unutar šest do osam tjedana u nekim slučajevima i kraće. Neke stvari treba imati na umu.

  • Određene vrste rekonstruktivnih operacija ne vraćaju normalan osjećaj dojki, ali kod drugih se vrsta osjećaj s vremenom može vratiti.
  • Može proći oko osam tjedana dok modrice i otekline nestanu. Potrebno je strpljenje kako bi se vidio konačni rezultat.
  • Može proći čak godina do dvije da tkiva potpuno zacijele i ožiljci izblijede (ožiljci nikada u potpunosti ne nestanu).
  • Nužno je razgovarati s kirurgom o vrsti grudnjaka za nošenje jer to može ovisiti o vrsti izvedene operacije. 
  • Potrebno je slijedite savjete kirurga kada početi s vježbama istezanja i normalnim aktivnostima, jer to ovisi o vrsti rekonstrukcije. Osnovno pravilo je da se četiri do šest tjedana nakon rekonstrukcije izbjegava podizanje iznad glave, naporni sportovi i neke seksualne aktivnosti.
  • Žene koje su imale rekonstrukciju dojke ili dojki mjesecima ili godinama nakon mastektomije mogu prolaziti kroz razdoblje emocionalne prilagodbe. Kao što je potrebno vrijeme za navikavanje na gubitak dojke, potrebno je vrijeme da se rekonstruirana dojka prihvati kao vlastita. Razgovor s drugim ženama koje su imale rekonstrukciju dojke mogao bi biti od pomoći kao i razgovor sa psihologom ili psihijatrom. 
  • Implantati od silikonskog gela mogu se otvoriti ili curiti unutar dojke bez da uzrokuju simptome. Kirurzi obično preporučuju redovitu magnetsku rezonancu (MRI) implantata kako bi bili sigurni da ne cure. (Ovo nije potrebno s implantatima punjenim fiziološkom otopinom.) Obavezno s liječnikom treba dogovoriti plan za dugoročno praćenje stanja.
  • Odmah treba nazvati liječnika, ako se pojave bilo kakve nove promjene na koži, otekline, kvržice, bol ili curenje tekućine iz dojke, pazuha ili mjesta davanja režnja ili ako se jave neki drugi zabrinjavajući simptomi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.